Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδίκηση για τη δολοφονία ακροδεξίου ηγέτη στη Νότιο Αφρική ζητούν οι ομοϊδεάτες του

Εκδίκηση για τη δολοφονία ακροδεξίου ηγέτη στη Νότιο Αφρική ζητούν οι ομοϊδεάτες του

Εκδίκηση ζητούν οι υποστηρικτές του Εζέν ΤερΜπλανς, ιδρυτή του «Κινήματος Αφρικανικής Αντίστασης» που βρέθηκε ξυλοκοπημένος μέχρι θανάτου στο κρεβάτι του αγροκτήματός του. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει στους πολίτες ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ένας νεαρός και ένας ανήλικος μαύρος εργάτης του ΤερΜπλανς ύποπτοι για τη δολοφονία.

Εκδίκηση ζητούν οι υποστηρικτές του Εζέν ΤερΜπλανς, ιδρυτή του «Κινήματος Αφρικανικής Αντίστασης» (ΑWB) που βρέθηκε ξυλοκοπημένος μέχρι θανάτου στο κρεβάτι του αγροκτήματός του.

Ύποπτοι για τη δολοφονία είναι δύο απλήρωτοι μαύροι εργάτες του ΤερΜπλανς, ένας 29χρονος και ένας 15χρονος, οι οποίοι φέρονται να σκότωσαν την Κυριακή τον 69χρονο ενώ κοιμόταν. Οι δύο νεαροί κρατούνται από την Αστυνομία, και σύμφωνα με το συγγενικό τους περιβάλλον δεν είχαν πληρωθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το ρατσιστικό «Κίνημα» του ΤερΜπλανς είχε περάσει σχετικά στο περιθώριο της πολιτικής της Νοτίου Αφρικής, μετά την αποτυχία του την δεκαετία του 1990 να επαναφέρει το Απαρτχάιντ στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια το Κίνημα ζητούσε τη δημιουργία «φυλετικών θυλάκων» στους οποίους θα κατοικούσαν μόνο λευκοί και οι μαύροι θα επιτρέπονταν μόνο ως «επισκέπτες εργάτες».

Ο ίδιος ο ΤερΜπλανς είχε φυλακιστεί για απόπειρα δολοφονίας ενός μαύρου ιδιωτικού φρουρού, ενώ είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις επιθέσεις το 1994 στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 21 άτομα. Δίπλα στο κρεβάτι του δολοφονημένου ΤερΜπλανς βρέθηκαν ένα ξύλινο ραβδί και μία μασέτα, με τα οποία φαίνεται να ξυλοκοπήθηκε ο 69χρονος.

«Διακήρυξη πολέμου η δολοφονία» λένε μέλη του AWB

H είδηση της δολοφονίας του ΤερΜπλανς προκάλεσε οργή στους υποστηρικτές του, ενώ μέλη του AWB την χαρακτήρισαν «διακήρυξη πολέμου από τους μαύρους» ενώ στο αγρόκτημά του συρρέουν από την Κυριακή ομοϊδεάτες του.

Οι συγγενείς του ΤερΜπλανς μάλιστα κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό τον ηγέτη της νεολαίας του κυρίαρχου κόμματος στο Κοινοβούλιο ΑΝC, Tζούλιους Μαλέμα, λέγοντας ότι σε ομιλίες του «καλεί τους μαύρους να σκοτώσουν τους Μπόερ».

Σε τεταμένο κλίμα, και ενώ αρκετοί φοβούνται ξέσπασμα φυλετικής βίας, ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα έκανε έκκληση για ηρεμία καταδικάζοντας «την ειδεχθή δολοφονία».

Το ΑΝC ανέφερε ότι «η μαύρη κοινότητα δεν έχει κηρύξει ποτέ πόλεμο σε καμία φυλετική ομάδα στη χώρα», επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις μελών του AWB προκαλούν πόλωση.

Το «Κίνημα» του ΤερΜπλανς κάλεσε τη Δευτέρα τους οπαδούς του σε αυτοσυγκράτηση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «όποιος καταφύγει σε βία δεν θα το κάνει ως AWB».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024