Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική σκόνη, πληγή για την Αθήνα, ευλογία για τον Αμαζόνιο

Αφρικανική σκόνη, πληγή για την Αθήνα, ευλογία για τον Αμαζόνιο

Την ώρα που η Αθήνα έμοιαζε να χρειάζεται ένα καλό ξεσκόνισμα από την άμμο της Σαχάρας, Αμερικανοί ειδικοί συζητούσαν σε συνέδριο τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και το ρόλο της στη λίπανση του Αμαζονίου και άλλων περιοχών.

2

Την ώρα που η Αθήνα έμοιαζε να χρειάζεται ένα καλό ξεσκόνισμα από την άμμο της Σαχάρας, Αμερικανοί ειδικοί συζητούσαν σε συνέδριο τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και το ρόλο της στη λίπανση του Αμαζονίου και άλλων περιοχών.

Η αιωρούμενη σκόνη αποτελείται από μια τεράστια ποικιλία υλικών, ανέφερε ο Τζέφρι Πλάμλι της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Βασικά συστατικά είναι συνήθως οι σκόνες μετάλλων και πετρωμάτων, ο πηλός, το θαλασσινό αλάτι, αλλά και οργανικά υλικά όπως βακτήρια, σπόρια μυκήτων, τρίχες, ακόμα και νεκρά κύτταρα δέρματος.

Η αύξηση στην πυκνότητα της αιωρούμενης σκόνης μπορεί πράγματι να αυξήσει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα καλό είναι να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να αποφύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα, συνέστησε την Παρασκευή το ελληνικό Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Αλλες πιθανές επιπτώσεις είναι η αύξηση του κινδύνου τραυματισμού των πνευμόνων, καρδιακής προσβολής και καρκίνου του πνεύμονα, ανέφερε ο Δρ Πλάμλι. Η μελέτη των επιπτώσεων της σκόνης στον άνθρωπο μπορεί να ονομαστεί «γεωτοξικολογία», είπε.

Αλλοι ειδικοί επισήμαναν πάντως ότι τα σύννεφα σκόνης από τη Σαχάρα αναζωογονούν μια πληθώρα οικοσυστημάτων με την εναπόθεση θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, ο σίδηρος που μεταφέρει η αφρικανική σκόνη δρα ως λίπασμα για μεγάλες εκτάσεις του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το φυτοπλαγκτόν, ανέφερε η Νάταλι Μαλχόουαλντ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.

Η αφρικανική σκόνη που διασχίζει τον Ατλαντικό δρα ως λίπασμα και το τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου, πρόσθεσε ο Όλιβερ Τσάντγουικ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Τα αιρούμενα αφρικανικά σωματίδια μπορεί μάλιστα να έχουν ζωτική σημασία για το πλουσιότερο δάσος του κόσμου, του οποίου του έδαφος είναι στην πραγματικότητα πολύ φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, η αιωρούμενη σκόνη επηρεάζει σημαντικά και το παγκόσμιο κλίμα, ανακλώντας ή απορροφώντας την ηλιακή ακτινοβολία ανάλογα με την περίπτωση.

Μέρος της άμμου και της σκόνης που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη, εξήγησε ο Ντάνιελ Μας της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, παράγεται από τη δράση των κυμάτων στις ακτές.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος και σκόνης και της άμμου παράγεται από παγετώνες που θρυμματίζουν το υποκείμενο πέτρωμα στο αργή αλλά σαρωτική πορεία τους, ιδιαίτερα όταν η Γη διανύει περιόδους των παγετώνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024