Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 400.000 ευρώ το αφορολόγητο ατομικό όριο για ακίνητη περιουσία

Στα 400.000 ευρώ το αφορολόγητο ατομικό όριο για ακίνητη περιουσία

Αύξηση αφορολόγητου ατομικού ορίου στις 400.000 ευρώ για ακίνητη περιουσία, κατάργηση ΕΤΑΚ και επαναφορά ΦΜΑΠ με συντελεστές από 0,1% έως 1%, προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με τη φορολόγηση ακινήτων. Ετοιμάζεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμη είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αύξηση φορολογίας για τις offshore, τι θα ισχύσει για την Εκκλησία.

2

Την αύξηση του αφορολόγητου ατομικού ορίου στις 400.000 ευρώ για ακίνητη περιουσία, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%, το οποίο θα επιβληθεί για αξία πάνω από 800.000 ευρώ, περιλαμβάνουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Επιτροπές μελετούν και ετοιμάζουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών με στόχο να προσεγγίσουν τις εμπορικές, αλλά θα χρειαστούν αρκετοί ακόμη μήνες για την εφαρμογή τους είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις αλλαγές στη φορολογία και στην εισοδηματική πολιτική.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προτείνει την αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) από προοδευτικό φόρο στην ακίνητη περιουσία.

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΤΑΚ καταργείται και επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο με την πιο κάτω κλίμακα:

Αξία ακίνητης περιουσίας

Φορολογικός συντελεστής

Έως 400.000

0%

400.001 – 500.000

0.1%

500.001 – 600.000

0.3%

600.001 – 700.000

0.6%

700.001 – 800.000

0.9%

Άνω των 800.000

1%

Η κλίμακα αυτή εφαρμόζεται στις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές. Εφόσον οι αντικειμενικές τιμές μεταβληθούν η κλίμακα θα αναπροσαρμόζεται. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν δεσμευόμαστε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι αντίστοιχη (ισόποση) της αύξησης των αντικειμενικών αξιών».

Η ισχύουσα φορολογία μεταβίβασης ακινήτων εφαρμόζεται και κατά τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Φορολόγηση εξωχώριων εταιριών ακινήτων (offshore)

Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου.

Ταυτόχρονα προσφέρεται προθεσμία για μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικό πρόσωπο με ευνοϊκούς όρους. Τα κτηματολογικά γραφεία ή υποθηκοφυλακεία υποχρεούνται εντός έξι μηνών να ενημερώσουν την ΓΓΠΣ για όλα τα ακίνητα αρμοδιότητάς τους που αποτελούν ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών.

Υποχρεούνται επίσης να κοινοποιούν στη ΓΓΠΣ κάθε νέα τέτοια εγγραφή ή άλλη μεταβολή στα αρχεία τους.

Παράλληλα ενεργοποιείται η Υπηρεσία Έρευνας & Ελέγχου Τιμών (ΥΠΕΕΤ) για την συλλογή πληροφοριών για τις εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε προνομιακά φορολογικά καθεστώτα και εφαρμόζεται ενδελεχής έλεγχος εταιριών στις οποίες μέτοχος είναι εξωχώρια εταιρία.

Προσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Αρμόδιες Επιτροπές Εκτίμησης Εμπορικών Αξιών ανά έτος εκτιμούν και δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως προκύψει σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, πέραν της προαναφερθείσας αναπροσαρμογής των κλιμακίων για τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα προσαρμοσθούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Φορολόγηση της Εκκλησίας

Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας φορολογείται όπως και των άλλων ΝΠΔΔ κοινωφελούς σκοπού. Ομοίως φορολογούνται και τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024