Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Αττικής

Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Αττικής

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής, με τη στήριξη μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη προανήγγειλε νέα αυστηρά κριτήρια προσδιορισμού των δασών και διάλογο για την αυθαίρετη δόμηση σε πόλεις και δάση.

2

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής, με τη στήριξη μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη προανήγγειλε νέα αυστηρά κριτήρια προσδιορισμού των δασών, κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και διάλογο για την αυθαίρετη δόμηση σε πόλεις και δάση.

«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει μια συζήτηση για το τι κάνουμε για τα αυθαίρετα στις πόλεις και τα δάση. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει μια διακομματική συμφωνία σχετικά με το τι κάνουμε για την αυθαίρετη δόμηση. Θα πρέπει να πούμε με γενναιότητα, ότι πρέπει σε έξι με οκτώ μήνες, να κωδικοποιήσουμε την δασική νομοθεσία αλλάζοντας τα κριτήρια που ορίζουν τι είναι δάσος, (όχι να αλλάξουμε τον ίδιο τον επιστημονικό ορισμό) και να πάμε σε πιο αυστηρά. Αυτό είναι πολιτική απόφαση που δεσμεύει την σημερινή κυβέρνηση» ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη και επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τις βασικές του διατάξεις να στηρίζονται μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι η ΝΔ το είχε αποδεχθεί επί της αρχής. Γενικότερο είναι πάντως το ενδιαφέρον για τις τροποποιήσεις που αναμένεται να επιφέρει την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος, κατόπιν και των σχολίων των βουλευτών.

«Η πολιτική να προστατεύσουμε τα καμένα δάση της Αττικής, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα σε ιδιοκτησίες, αλλά να δούμε ακριβώς εκείνο το κομμάτι του δάσους που καταστράφηκε και να το προστατεύσουμε για να μην καταπατηθεί, είναι η πολιτική μας και πρέπει να στηριχτεί» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αθ.Παπαδόπουλος.

Θετικά ήταν τα σχόλια των εκπροσώπων των δασολόγων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΤΕΕ και της WWF για το νομοσχέδιο.

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις βασικές διατάξεις, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, και καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ιδιαίτερα αμφισβητήθηκε από την ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, η δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών να καταρτίσουν τους δασικούς χάρτες εντός του προβλεπόμενου 12μήνου, με την Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) να κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας πως «βιάζεστε, όχι να προστατέψετε, αλλά να αποχαρακτηρίσετε την δασική γη σε βάρος της δημόσιας περιουσίας».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ.Βλάχος, επικαλούμενος τους βραδείς ρυθμούς του Δημοσίου, ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα το πολύ ενός μήνα για την επίσκεψη των Επιτροπών Ελέγχου που θα επιτρέψουν την μερική ή ολική ανακατασκευή των κατεστραμμένων οικιών που διέθεταν νόμιμη οικοδομική άδεια -αλλιώς οι ιδιοκτήτες τους να αποδεσμεύονται από την απαγόρευση (η Τ.Μπιρμπίλη είχε θεωρήσει εφικτή την διεκπεραίωση των ελέγχων εντός δύο μηνών, ενώ και ο νομάρχης Αν. Αττικής, Λ.Κουρής πρότεινε κι αυτός περιθώριο ενός μήνα).

Στην πρόταση του Κ.Μητσοτάκη (ΝΔ) να μπορούν οι επιτροπές αυτές να ελέγξουν και την ίδια την νομιμότητα των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, η κ. Μπιρμπίλη απάντησε καταφατικά.

Ο Μάκης Βορίδης του ΛΑΟΣ επισήμανε πως το νομοθετικό κενό που προκύπτει από την κατάργηση του υφιστάμενου ορισμού του δάσους, («νόμος Δρυ» 3208/2003), «αφήνει τον πολίτη έκθετο σε μια αχαλίνωτη διοίκηση» κάτι για το οποίο η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε πως δεν εμποδίζει κατ αρχήν την σύνταξη των δασικών χαρτών.

«Δυστυχώς προτείνατε να φτιαχτεί μια διακομματική επιτροπή για τον ορισμό των κριτηρίων του δάσους, όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν τελείως διαφορετικές και συγκρουόμενες απόψεις για το τι είναι δάσος» επέμεινε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024