Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απολιθωμένες πατημασιές ανατρέπουν τις θεωρίες για τον αποικισμό της ξηράς

Απολιθωμένες πατημασιές ανατρέπουν τις θεωρίες για τον αποικισμό της ξηράς

Τα πρώτα ζώα της ξηράς εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν οι παλαιοντολόγοι, αποκαλύπτει μια σειρά πατημασιών που βρέθηκε στην Πολωνία και χρονολογείται στα 395 εκατομμύρια χρόνια. Το πλάσμα που τα δημιούργησε, μήκους 2,5 μέτρων, είχε «χέρια» και «πόδια.

2

Τα πρώτα ζώα της ξηράς εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν οι παλαιοντολόγοι, αποκαλύπτει μια σειρά πατημασιών που βρέθηκε στην Πολωνία και χρονολογείται στα 395 εκατομμύρια χρόνια.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα τετράποδα σπονδυλόζωα προήλθαν από τις επιστοστεγίδες, ψάρια που μπορούσαν να συρθούν στην ξηρά χρησιμοποιώντας σαν πόδια τα πτερύγιά τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των ζώων αυτών είναι το Tiktaalik roseae, που έζησε πριν από 375 εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο Nature, μεταφέρει προς τα πίσω την εμφάνιση των τετράποδων κατά τουλάχιστον 18 εκατομμύρια χρόνια.

Οι πατημασιές που βρέθηκαν σε εγκαταλειμμένο λατομείο της κεντρικής Πολωνίας περιλαμβάνουν αποτυπώματα «χεριών» και «ποδιών» πλάτους έως και 26 εκατοστών.

Αυτό σημαίνει ότι το ζώο που τα δημιούργησε πρέπει να είχε μήκος 2,5 μέτρα, αναφέρει η ομάδα του Δρ Περ Αλμπεργκ του Πανεπιστημίου της Ουπσάλα στη Σουηδία.

Το υπόστρωμα πάνω στο οποίο βρέθηκαν τα αποτυπώματα πρέπει να ήταν τότε ο λασπώδης πυθμένας μιας λιμνοθάλασσας. Το ζώο φαίνεται ότι δεν έσερνε το σώμα του στη λάσπη, αλλά αντίθετα επέπλεε στο νερό ενώ παράλληλα περπατούσε στο βυθό.

Δείτε το βίντεο του Nature.com με τίτλο Περπατώντας με τα Τετράποδα.

Εκτός από τη διάψευση του ρόλου των επιστοστεγίδων στην εξέλιξη των χερσαίων ζώων, τα ευρήματα φαίνεται επίσης να διαψεύδουν τη θεωρία ότι η μετάβαση από το υδάτινο στο χερσαίο περιβάλλον συνέβη σε λίμνες και δέλτα ποταμών -πιθανότερο φαίνεται τώρα να συνέβη σε ρηχές θάλασσες ή σε λιμνοθάλασσες.

Τα αποτυπώματα δημιουργήθηκαν μάλιστα μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσει να πέφτει η συγκέντρωση του οξυγόνου στους ωκεανούς του πλανήτη, οπότε η έρευνα φαίνεται να διαψεύδει και τη θεωρία ότι τα ζώα μετανάστευσαν από το νερό στην ξηρά προκειμένου να αναπνέουν ευκολότερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024