Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεατρικά Βραβεία «Κάρολος Κουν» και Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής 2009

Θεατρικά Βραβεία «Κάρολος Κουν» και Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής 2009

Ρούλα Πατεράκη, Κώστας Καζανάς και Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είναι ορισμένα από τα πρόσωπα, στα οποία απονέμονται φέτος τα θεατρικά βραβεία «Κάρολος Κουν». Απονεμήθηκαν και τα βραβεία των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

38

Απονεμήθηκαν τη Δευτέρα σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής τα θεατρικά βραβεία «Κάρολος Κουν», που έχει θεσπίσει εδώ και 11 χρόνια ο πολιτισμικός οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, καθώς και τα βραβεία των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Βραβείο Κουν Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ρούλα Πατεράκη για την ατμοσφαιρική και καταλυτική σκηνοθεσία του έργου Puerto Grande του Μάνου Λαμπράκη στο Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Έπαινος απονέμεται στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για τη σκηνοθεσία του στο έργο Εχθροί εξ αίματος του Αρκά που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Βραβείο Κουν Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Κώστα Καζανά για τη δημιουργική ερμηνεία του στην παράσταση του έργου Ο κύριος Επισκοπάκης του Ανδρέα Μήτσου σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάινα στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης.

Έπαινος απονέμεται στον Γιάννη Τσορτέκη για την ερμηνεία του στο κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη Μαύρη Γαλήνη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Βραβείο Κουν Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στη συλλογική δραματουργική εργασία του Δημήτρη Μαυρίκιου, της Μάρας Βαρδάκα και του Δημήτρη Πολυχρονιάδη πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο Το τερατώδες αριστούργημα, παραγωγής Φεστιβάλ Επιδαύρου, καταλήγοντας σε ένα κείμενο που ανέδειξε τη ζωή, το έργο, τις ιδέες και τον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου και ποιητή Ρίτσου.

Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις μουσικής

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Απονέμεται ομόφωνα στον σκηνογράφο Νίκο Πετρόπουλο για την συμβολή του στην παραγωγή της όπερας του Ζύλ Μασσνέ Thais, καθώς και για τη συνολική και σταθερή ποιότητα της πολυετούς προσφοράς του στο χειμαζόμενο χώρο της όπερας.

Τιμητική διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα: Απονέμεται κατά πλειοψηφίαν στον μουσικολόγο Κώστα Καρδάμη για το βιβλίο του «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος – Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (2008) , καθώς και για την συνολική θαυμαστή συμπύκνωση ευρύτατων πολυετών ερευνών περί το θέμα και την επτανησιακή μουσική εν γένει.

Έπαινος απονέμεται στον επιβλητικό συλλογικό τόμο «Νίκος Σκαλκώτας», έκδοση του Μουσείου Μπενάκη σε επιμέλεια Χάρη Βρόντου.

Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια: Απονέμεται ομόφωνα στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών για την εδραιωμένη πλέον και υψηλής ποιότητας δραστηριότητά του στον τομέα της σύγχρονης μουσικής και το εφαρμοσμένο παιδαγωγικό αποτέλεσμα της δράσης του.

Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος: Απονέμεται κατά πλειοψηφίαν στο δίσκο Ildebrando PIZZETTI: «Concerto dell Estate» του εκδοτικού οίκου NAXOS, για την επιλογή και Πρώτη Παγκόσμια ηχογράφηση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον αρχιμουσικό της Μύρωνα Μιχαηλίδη έργων ελληνικής θεματικής του Ιταλού συνθέτη.

Έπαινος απονέμεται στον δίσκο «Σύγχρονη Ελληνική Μουσική για Φλάουτο και Πιάνο» της εταιρείας Ίριδα.

Τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη: Απονέμεται κατά πλειοψηφίαν στην υψίφωνο Λένια Ζαφειροπούλου.

Έπαινος απονέμεται στην επίσης υψίφωνο Κασσάνδρα Δημοπούλου.

Βραβεία Κριτικών Θεάτρου

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Απονέμεται ομοφώνως στον Κώστα Καζάκο για την ερμηνεία του στο έργο Μαύρο Κουτί του Γιώργου Ηλιόπουλου στο θέατρο Τζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, και κατ’ εξοχήν για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό θέατρο.

Τιμητική Διάκριση σε Θεατρολογικό Σύγγραμμα: Δεν απονέμεται φέτος

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Στάθη Λιβαθινό για τη δυναμική και ανανεωτική του ματιά στη σκηνοθεσία του έργου Βασιλιάς Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Έπαινος απονέμεται στον Γιάννη Κακλέα για την σκηνοθεσία του έργου Το ημερολόγιο ενός απατεώνα του Αλεξάντερ Οστρόφσκι στο Εθνικό Θέατρο.

Τιμητική Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κατερίνα Ευαγγελάτου για τη σκηνοθεσία της στα έργα Λέσχη αυτοκτονίας του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον στο Αμφι-Θέατρο και Βόλφγκανγκ του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και για την ελπιδοφόρο παρουσία της στην θεατρική τέχνη.

Έπαινος απονέμεται στον Σταύρο Γασπαράτο για τη μουσική του στο έργο Μαύρη γαλήνη του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Βραβείο Αρχαίου Δράματος: Απονέμεται ομοφώνως στον Θωμά Μοσχόπουλο για την ανανεωτική σκηνοθεσία του στο έργο Άλκηστις του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024