Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα και Σταμάτα

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα και Σταμάτα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες, εναέρια μέσα και εθελοντές βορειοανατολική Αττική σε ένα μέτωπο που εκτείνεται από το Γραμματικό και τον Βαρνάβα μέχρι τον Μαραθώνα, το Καλέτζι και την Αγία Τριάδα, ενώ γίνεται τέραστια προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά στη Πεντέλη. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η πολιτική ηγεσία. Σπίτια σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Καλέτζι έχουν καεί. Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Σκύρο και Κάρυστο.

30

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πυροσβέστες, εναέρια μέσα, εθελοντές και φορείς στη βορειοανατολική Αττική για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ανατολική Αττική, μετά από απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης που είχε ο ίδιος με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή.

https://www.in.gr/news/Reviews/Review598581/assets/ok.gif Σε συναγερμό η πολιτική ηγεσία

Η κατάσταση στα μέτωπα

Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 53 πυροσβεστικά οχήματα με 160 πυροσβέστες και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης από τις 6.15 το πρωί του Σαββάτου επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη. Δεκάδες υδροφόρες από δήμους όλης της περιοχής και του Στρατού βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα.

hspace=10Η φωτιά έμοιαζε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Παρασκευής. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, υπάρχουν πολλές καταγγελίες κατοίκων ότι η πυρκαγιά συνδέεται με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Αλλωστε όπως δήλωσαν κάτοικοι, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σημείο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ.

Τις καταγγελίες θα εξετάσει το αντίστοιχο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι.Σακελλάκος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυροί άνεμοι και το γεγονός ότι δεν πετούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: η φωτιά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ.Καπάκης έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς πρόκειται για μια μεικτή ζώνη από δάσος και κατοικίες.

Το Σάββατο τα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτείνονταν αρχικά στις περιοχές μεταξύ του Γραμματικού και του Βαρνάβα, για να αρχίσουν σταδιακά να περνούν στις περιοχές του Μαραθώνα, στο Καλέτζι και στην Αγία Τριάδα.

Οι φλόγες μετά το μεσημέρι ήταν ορατές και από τη Σταμάτα, όπου έχει δημιουργηθεί αντιπυρικό μέτωπο για  να μην περάσει η φωτιά στην Πεντέλη.

Προς αυτό το σκοπό στήθηκε ένα πρώτο αντιπυρικό μέτωπο στην περιοχή της Σταμάτας, ωστόσο, η φωτιά πέρασε από το σημείο και από νωρίς το απόγευμα στήνεται νέο αντυπυρικό μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Πέτρου.

Στο Μαραθώνα, μέτωπο της πυρκαγιάς προσέγγισε το βορειοανατολικό όριο του ελικοδρομίου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τα πυρομαχικά.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, προσωπικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στην κοινότητα του Βαρνάβα, στο Γραμματικό και στο Καλέτζι σπίτια έχουν καεί, ενώ κτηνοτρόφος εγκλωβίστηκε στην Αγία Τριάδα. Λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει (από το σύννεφο καπνού) ούτε ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν συστοιχίες πυραύλων από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον Βαρνάβα. To ΓΕΣ ανακοίνωσε το στρατόπεδο δεν απειλείται άμεσα και δεν έγινε εκκένωση.

Οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο στρατόπεδο στο Καπανδρίτι.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έθεσε εκτός λειτουργίας δύο γραμμές μεσαίας τάσης, γεγονός που έχει δημιουργήσει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

hspace=10Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της Αττικής έχει καλυφθεί από πυκνό σύννεφο καπνού (φωτ. Eurokinissi).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι το Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για το σύνολο του νομού Αττικής, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Εύβοια.

Για την Κυριακή η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Εύβοιας, καθώς και στα μεγάλα νησιά του κεντρικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024