Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο «όχι» της κυβέρνησης σε πρόταση νόμου για Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Νέο «όχι» της κυβέρνησης σε πρόταση νόμου για Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ -την οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ- για τη θεσμοθέτηση Συμφώνου Συμβίωσης που να καλύπτει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει «κάθετα τα αυτιά της στο θέμα».

30

Απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ -την οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ- για τη θεσμοθέτηση Συμφώνου Συμβίωσης που να καλύπτει και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εισηγήτρια Εύα Καϊλή, «αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία εκ των πραγμάτων αποκλείονται της δυνατότητας να κάνουν οικογένεια».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι πέραν αυτού, το «σύμφωνο» αφορά και ετερόφυλα άτομα, τα οποία δεν επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο, αλλά παρά ταύτα, επιθυμούν να εξομοιώσουν τη σχέση τους με εκείνη του γάμου, σε ό,τι αφορά τις νομικές συνέπειές της.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, χαρακτήρισε «αντιφατική και πρόχειρη» την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, υποδεικνύοντας πως από τη μια θεωρεί ότι οι ομοφυλόφιλοι «δεν ζουν υπό το καθεστώς ισότητας δικαιωμάτων» και από την άλλη, παραδέχεται στην εισηγητική έκθεση, πως από το 2005, ισχύει ο νόμος 3304/2005 που απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους χώρους εργασίας.

«Η πρόταση είναι οιονεί ρατσιστική, διότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών, στους οποίους απευθύνεται, στην πραγματικότητα τους κατηγοριοποιεί και τους βάζει ταμπέλες. Είναι και πρόχειρη και επιπόλαιη, διότι δεν είναι προϊόν μιας σοβαρής διαβούλευσης, αλλά μιας αδικαιολόγητης πρεμούρας να έλθει κατά τη διάρκεια του θερινού τμήματος της Βουλής» υποστήριξε η κα Παπακώστα.

«Αντιφατικές δεν είναι οι θέσεις μας, αλλά το νομοσχέδιο που ισχύει σήμερα, σε σχέση με την πραγματικότητα» απάντησε η κα Καϊλή.

Από το ΚΚΕ η Εύα Μελά, αφενός διαφώνησε στο να ισχύουν για το Σύμφωνο Συμβίωσης οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν και στο γάμο, αφετέρου εκτίμησε πως «ο γάμος έχει να κάνει κύρια με την διαιώνιση του είδους και την προστασία των παιδιών και όχι με την σεξουαλική σχέση, ή τη σχέση συντροφικότητας και αγάπης

» […] Εμείς δεν βλέπουμε το λόγο να ενταχθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης. Στο κάτω-κάτω, η μακροχρόνια συμβίωση ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα, δεν δημιουργεί δικαιώματα» αναρωτήθηκε η βουλευτής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης παρατήρησε: «Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που επιστρατεύουμε επιχειρήματα-προφάσεις εν αμαρτίαις, προκειμένου να δικαιολογήσουμε μια συγκεκριμένη επιλογή που έχουμε και δεν τολμούμε να τη στηρίξουμε ανοιχτά».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Γεωργίου: «Δεν μας έφτανε η κατάντια της Ελλάδας, φτάσαμε να πυροβολούμε και την ίδια την οικογένεια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους προβλεπόμενους όρους διακοπής της συμβίωσης: «Στην εσχατιά της Βαλκανικής, η οποία πλήττεται από την ανεργία -και ιδίως στις γυναίκες- φθάσαμε να κοινωνούμε με ένα εξώδικο στην γυναίκα με την οποία συμβιώνουμε, να πορευθεί πλέον μόνη στη ζωή. Ποια είναι η παρουσία της κοινωνικής εξυπηρετήσεως με την εφαρμογή όσων προτείνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ;»

Σε ό,τι αφορά τέλος τους ομοφυλόφιλους, ο κ. Γεωργίου τόνισε πως είναι «ισότιμοι πολίτες». 

Κλείνοντας τη συζήτηση, η Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε πως η Νέα Δημοκρατία, με τις ρυθμίσεις, που έχει ήδη υιοθετήσει «ανοίγει την πόρτα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά φοβάται το πολιτικό κόστος. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη, η ΝΔ μπορεί να μην είναι».

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διερευνά το θέμα και δεν κλείνει κάθετα τα αυτιά της σε αυτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024