Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς πρόοδο η συνάντηση Νίμιτς με Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας

Χωρίς πρόοδο η συνάντηση Νίμιτς με Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας

Δεν κατατέθηκε νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ δεν υπήρξε πρόοδος κατά τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε γύρο επαφών που είχε με Αθήνα και Σκόπια στη Γενεύη. Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.

91

Δεν κατατέθηκε νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ δεν υπήρξε πρόοδος κατά τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε γύρο επαφών που είχε με Αθήνα και Σκόπια στη Γενεύη. Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.

O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ Ζόραν Γιολέφσκι. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιήσει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής στις 6-7 Ιουλίου στα Σκόπια και στις 8-9 Ιουλίου στην Αθήνα.

Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε νέα πρόταση, συζητήθηκαν εκείνα τα σημεία των διαπραγματεύσεων, που μέχρι στιγμής αποτελούσαν τροχοπέδη στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Τόνισε επίσης ότι θα εργασθεί με τον καλύτερο τρόπο και με τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, οι δύο πλευρές «παραμένουν οχυρωμένες στις θέσεις τους».

O διαπραγματευτικός γύρος της Γενεύης αποτελεί, σύμφωνα με τον Μ.Νίμιτς, προκαταρκτικό των συναντήσεων που θα έχει στα Σκόπια και στην Αθήνα με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς δήλωσε: «Πιστεύω ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την προώθηση αυτού του θέματος το συντομότερο δυνατό και ότι σκοπός μου είναι να μεταβώ στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι «προς το συμφέρον των μερών για να προχωρήσουμε», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν επίσης θέματα της περιοχής που επηρεάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Ο κ. Νίμιτς, υποστήριξε ότι «υπάρχουν αξιοπρεπείς λύσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες και των δύο πλευρών», προσθέτοντας ότι είχε δώσει κάποιες ιδέες τον περασμένο Οκτώβριο και κάποιες από αυτές συνεχίζει να τις προωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας πρέσβης, Αδαμάντιος Βασιλάκης, εξερχόμενος της συνάντησης μίλησε για τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα της συνάντησης, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του κ. Νίμιτς να συναντηθεί με τις δύο πλευρές στη Γενεύη μετά από την τεσσάρων μηνών διακοπή των διαπραγματεύσεων, ενόψει της μετάβασής του στις δύο πρωτεύουσες.

Σε ότι αφορά τη στάση της πλευράς της ΠΓΔΜ, ο κ. Βασιλάκης, ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε κάποια μεταβολή στις θέσεις τους, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να εξευρεθεί αποδεκτή λύση.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Γιόλεφσκι υποστήριξε ότι «η συμβιβαστική λύση για το θέμα του ονόματος θα πρέπει να σέβεται την εθνική ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών της ΠΓΔΜ».

«Δεν θα κοινοποιήσουμε λεπτομέρειες των συνομιλιών, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την ετοιμότητα να εργαστούμε σε αυτή τη διαδικασία με τον διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, και με τους νότιους γείτονές μας, την Ελλάδα, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση που θα προασπίζεται την αξιοπρέπεια και την εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων πολιτών», δήλωσε ο Ζ. Γιόλεφσκι μετά τη συνάντηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024