Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα - Μέτωπο και στον Μαραθώνα

Πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα – Μέτωπο και στον Μαραθώνα

Πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα στον Υμηττό, σε χαράδρα στην Ανω Γλυφάδα, πολύ κοντά σε κατοικίες. Αργά το απόγευμα δεύτερο μέτωπο εκδηλώθηκε και στο Μαραθώνα, πολύ κοντά στο μουσείο της περιοχής. Το μέτωπο της Γλυφάδας οι φλόγες έφθασαν ως το Πανόραμα Βούλας.

28

Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 3.30 το μεσημέρι της Δευτέρας στον Υμηττό, σε χαράδρα στην Ανω Γλυφάδα, πολύ κοντά σε κατοικίες, στο τέλος της λεωφόρου Κωνσταντίνου Αθανάτου. Το στη συνέχεια έφθασε στο Πανόραμα Βούλας.

Αργά το απόγευμα δεύτερο μέτωπο εκδηλώθηκε και στο Βρανά Μαραθώνα, πολύ κοντά στο μουσείο της περιοχής (έως και 300 μέτρα). Στη μάχη με τις φλόγες έσπευσαν τέσσερα αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις.

Στο άλλο μέτωπο της Ανω Γλυφάδας, στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν δεκάδες πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα άνω 60 ατόμων, 11 υδροφόρες δήμων, πολλοί εθελοντές και από αέρος δέκα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Το έργο τους δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος που πνέει στην περιοχή.

Λόγω των ανέμων το μέτωπο της φωτιάς πήρε γρήγορα διαστάσεις εκατοντάδων μέτρων και κινήθηκε νοτιοανατολικά, παράλληλα με την κατοικημένη περιοχή, καίγοντας ξερά χόρτα και πεύκα. Η πυρκαγιά γρήγορα επεκτάθηκε από το νεκροταφείο της Γλυφάδας έως το Πανόραμα Βούλας.

Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι.Σακελάκος.

Ο κ. Σακελάκος ζητά να ερευνηθούν τα αίτια για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, να εξακριβωθεί αν οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια και να εντοπιστούν αν υπάρχουν ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις. Με εντολή του έσπευσαν στα μέτωπα της φωτιάς οι εισαγγελείς Πρωτοδικών κ.κ. Ελευθεριάνος και Ορνεράκης προκειμένου να συλλέξουν επιτόπου τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα τους.

Εκτός από το Μαραθώνα και την Ανω Γλυφάδα, άλλες δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μετά τις 18:30 στο Κατσαρώνι Μαρμαρίου Ευβοίας και στην Οινόη.

«Προφανώς η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από την πύρινη κόλαση του Αυγούστου του 2007. Μόλις χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωνε χωρίς συστολή ότι, η Πυροσβεστική έχει στη διάθεσή της μόλις δυο ελικόπτερα για την κατάσβεση των πυρκαγιών και ότι μέχρι χθες έβρεχε» σχολίασε από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπύρος Κουβέλης.

«Οι ευθύνες για την απογύμνωση της εναέριας υποστήριξης της πυροσβεστικής είναι τεράστιες. Ο Υμηττός και όλα τα δάση της Ελλάδος αναμένουν από την κυβέρνηση να αναλάβει εδώ και τώρα την πολιτική ευθύνη για τις νέες πύρινες καταστροφές» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η νέα φωτιά στον Υμηττό αποδεικνύει ότι τα εναπομείναντα δάση της Αττικής, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος κάθε λογής καταπατητών. Ο λαός της Αττικής δεν πρέπει να επιτρέψει άλλο να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα. Τα δάση τα πυρπολεί η πολιτική που επιτρέπει την ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων και που δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα δασοπροστασίας-πυρόσβεσης» είπε το ΚΚΕ.

«Οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταντήσει φαινόμενο ρουτίνας, αφού για μια ακόμη χρονιά είναι εμφανείς οι αδυναμίες του μοντέλου δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται στη χώρα μας. Δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι χωρίς διαχειριστική έκθεση το 70% των δασών μας και χωρίς καθαρισμό και φύλαξη το 100%, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που ευνοεί τους εμπρηστές και τους καταπατητές» σημείωσε ο ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024