Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβάδισμα στον Αχμαντινετζάντ έναντι του Μουσαβί δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Προβάδισμα στον Αχμαντινετζάντ έναντι του Μουσαβί δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξασφαλίζει σαφές προβάδισμα και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, σε μία αναμέτρηση όπου αμφότεροι οι βασικοί υποψήφιοι δήλωναν ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες ότι εξασφάλισαν τη νίκη. Ανευ προηγουμένου η συμμετοχή...

95

Ο πρόεδρος του ΙράνΜαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξασφαλίζει σαφές προβάδισμα και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, σύμφωνα με την ανώτατη εκλογική επιτροπή, σε μία αναμέτρηση όπου αμφότεροι οιβασικοί υποψήφιοι δήλωναν ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες ότι εξασφάλισαν τη νίκη. Ανευ προηγουμένου η συμμετοχή, παράταση ωρώνέδωσαν οι Αρχές στη ψηφοφορία, αλλά δεν έλλειψαν οι καταγγελίες.

Λίγη ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής ανακοίνωνε ότι με καταμετρημένο περίπου το 20% των ψήφων ο Μ.Αχμαντινετζάντ προηγείται με 69% έναντι 28% του Μ.Μουσαβί.

Επιπλέον, από την πλευρά του προέδρου, ενώ ακόμα συνεχιζόταν η ψηφοφορία, δήλωναν προς το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr ότι ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει άνετη πλειοψηφία με ποσοστό που υπερβαίνει το 50%. Το επίσημο πρακτορείο IRNA, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ανακοίνωσε ότι ο Αχμαντινετζάντ εξασφάλισε την αναμέτρηση.

Αντιθέτως, στενός συνεργάτης του μεταρρυθμιστή υποψήφιου Μιρχοσεΐν Μουσαβί υποστήριξε στο Reuters αρκετές ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ότι o Μουσαβί συγκεντρώνει ποσοστό που φτάνει το 60% των ψήφων. Σε νέες δηλώσεις του, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο ίδιος ο Μ.Μουσαβί υποστήριξε ότι «οπωδήποτε» είναι ο νικητής των εκλογών ενώ κατείγγειλε ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν κατάφεραν να ασκήσουν το δικαίωμά τους παρά τις παρατάσεις που έδωσαν οι Αρχές.

Επιπλέον, η πλευρά Μουσαβί καταγγέλλει προβλήματα στη διαδικασία με έλλειψη ψηφοδελτίων και το ότι εκατομμύρια ψηφοφόροι εμποδίστηκαν από τα να προσέλθουν στις κάλπες.

Μαζική συμμετοχή

Η συμμετοχή στις εκλογές υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη και ενδεχομένως θα προσεγγίσει το 80% που καταγράφηκε το 1997.

Από τα ξημερώματα οι Ιρανοί και οι Ιρανές σχημάτισαν ουρές έξω από τα κέντρα τόσο στη Τεχεράνη και τα άλλα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν τρεις παρατάσεις στην ψηφοφορία και οι κάλπες έκλεισαν τελικά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Δενυπήρξαν δημοσκοπήσεις έξω από τα κέντρα· τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το Σάββατο. Ένας επαναληπτικός γύρος θα διεξαχτεί στις 19 Ιουνίου αν κανένας υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές που περιμένουν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη, η υψηλή προσέλευση μάλλον ευνοεί τον Μ.Μουσαβί.

Ωστόσο, από την πλευρά του Μουσαβί αναφέρουν ότι οι Αρχές μπλόκαραν τις σελίδες στο Facebook που είχαν δημιουργήσει υποστηρικτές του υποψήφιου. Η υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων στα κινητά ήταν επίσης εκτός λειτουργίας από αργά την Τετάρτη στερώντας στους νέους κυρίως τη δυνατότητα γρήγορης επικοινωνίας· πάντως η πρόσβαση στο Twitter ήταν ακόμη εφικτή.

Σκληρή προεκλογική αναμέτρηση

Οι εκλογές χρωματίστηκαν από την έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψήφιους: τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον μεταρρυθμιστή Μιρχοσεΐν Μουσαβί που συγκεντρώνει επιπλέον την υποστήριξη των νέων κάτω των 30 (ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων) και των περισσότερο εύπορων στρωμάτων του πληθυσμού.

Στο επίκεντρο πάντως της διαμάψχης βρέθηκαν και τα εσωτερικά ζητήματα με τον Αχμαντινετζάντ να υποστηρίζει ότι βελτίωσε την οικονομία και πέτυχε τη μείωση του πληθωρισμού που κινείται στο 15%. Την ίδια στιγμή, στην απόφαση των εκλογέων θα έκριναν και άλλοι παράγοντες όπως η υψηλή ανεργία και κοινωνικά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξωτερικές σχέσεις του Ιραν και η πολιτική γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά, ανεξάρτητα από τον υποψήφιο που θα επικρατήσει.

«Πιθανή η αλλαγή», λέει ο Μπ.Ομπάμα

Η αντιπαράθεση στην προεκλογική εκστρατεία στο Ιράν είναι μία ένδειξη ότι η αλλαγή είναι πιθανή, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα διευκολυνθεί η προσέγγιση με το Ιράν.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι» από την προεκλογική αντιπαράθεση, είπε και πρόσθεσε: «η απόφαση είναι στα χέρια των Ιρανών για να τη λάβουν, αλλά βλέπουν ανθρώπους που ψάχνουν για νέες δυνατότητες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024