Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Προς παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εκτιμητές που ανέλαβαν να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες σε 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα. Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία και όπως φαίνεται δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους.

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εκτιμητές που ανέλαβαν να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες σε 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα. Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία και όπως φαίνεται δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ώστε να δώσει ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες τιμές ζώνης.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν πρόκειται να είναι έτοιμες στο τέλος Μαρτίου όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές αλλά αργότερα εντός του Απριλίου. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποτελεί ένα από τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες όπως διαπιστώνει και η πλευρά των δανειστών.

Οι περίπου 250 ανεξάρτητοι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις ως 40% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων που βρίσκονται στις λεγόμενες φθηνές περιοχές. Σχεδόν για όλες τις λεγόμενες φθηνές περιοχές προτείνουν αυξήσεις από 15% έως 40% με το σκεπτικό ότι οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους.

Στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%.

Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές θα κινηθούν στα επίπεδα του συν-πλην 5%-10%.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις των εκτιμητών αποτελούν εισηγήσεις και δεν δημιουργούν τετελεσμένα.

Σημειώνεται ότι 250 εκτιμητές ακινήτων έχουν αναλάβει να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την υποβολή των εισηγήσεων τους και αφού εξετασθούν από δευτεροβάθμια επιτροπή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα λάβει τις αποφάσεις της για τις νέες τιμές ζώνης.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024