Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στο μέλλον

Επιστροφή στο μέλλον

Δολοφονία δημοσιογράφου που αποκάλυπτε την κρατική διαφθορά. Μεγάλες καθημερινές διαδηλώσεις που ζητούν αποκαλύψεις και παραίτηση της κυβέρνησης του Ρόμπερτ Φίτσο. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας βρίσκεται σε δεινή θέση.

Δολοφονία δημοσιογράφου που αποκάλυπτε την κρατική διαφθορά. Μεγάλες καθημερινές διαδηλώσεις που ζητούν αποκαλύψεις και παραίτηση της κυβέρνησης του Ρόμπερτ Φίτσο. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας βρίσκεται σε δεινή θέση.

Η χώρα έχει βυθιστεί σε σοβαρή πολιτική κρίση μετά τον θάνατο του Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος πραγματοποιούσε έρευνα για τις σχέσεις επιχειρηματιών με το πολιτικό κατεστημένο και τη μαφία. Η υπόθεση απειλεί να οδηγήσει σε διάλυση την τρικομματική κυβέρνηση Φίτσο.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η αντίδραση του Φίτσο, που ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη του θητεία στην πρωθυπουργία; Κάνει λόγο για «ξένο δάκτυλο» και δηλώνει πως οι διαδηλώσεις είναι ενορχηστρωμένες από το εξωτερικό. Έτσι η ομάδα των λαϊκιστών ηγετών στις ανατολικές περιοχές της ΕΕ – που περιλαμβάνει ηγέτες όπως ο αυταρχικός Βικτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας – οι οποίοι κατηγορούν ξένες δυνάμεις ότι θέλουν να τους ανατρέψουν, διευρύνεται.

Τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιηθηκαν διαδηλώσεις σε περισσότερες από 40 πόλεις αυτής της χώρας των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων με το κύριο σύνθημα να είναι «Παραιτηθείτε». Μάλιστα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα οι διαδηλωτές κουνούσαν κλειδιά – κάτι που γινόταν και στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης στη διάρκεια της Βελούδινης Επανάστασης στην Τσεχοσλοβακία το 1989.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια αλληλουχία πολλών σκανδάλων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια χωρίς να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι. Η οργή συσσωρεύθηκε και τώρα είναι σαν όλα τα βαθιά τραύματα της σλοβακικής κοινωνίας να έρχονται στην επιφάνεια.

Εκείνο όμως που φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τους πολίτες είναι η επιμονή του πρωθυπουργού Φίτσο ότι όλα είναι καλά και τα προβλήματα οφείλονται στον ξένο δάχτυλο. Ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Κίσκα, για να εκτονωθεί η κατάσταση, ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων να υπογράψουν μια συμφωνία ότι δεν θα «διακινούν θεωρίες συνομωσίας» για τις διαδηλώσεις. Ο Φίτσο αρνήθηκε να υπογράψει και όπως ο Ορμπαν κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι υποκινεί την αναταραχή.
Η ανατολική Ευρώπη είναι σαν να ακολουθεί το δικό της δρόμο, απομακρυνόμενη από τη δημοκρατία.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024