Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικές αντιδράσεις για τη σήψη στο ποδόσφαιρο

Πολιτικές αντιδράσεις για τη σήψη στο ποδόσφαιρο

Σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας προκάλεσαν τα γεγονότα της Τούμπας και η εισβολή του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με όπλο.

Μιχάλης Νιβολιανίτης

Σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας προκάλεσαν τα γεγονότα
της Τούμπας και η εισβολή του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στον
αγωνιστικό χώρο με όπλο.

Στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων στην Τούμπα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδης και του πρωθυπουργού. Ο κ. Βασιλειάδης μετά το πέρας της συνάντησης, ανακοίνωσε την επ΄ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Είναι αδύνατον να μπαίνει κάποιος με όπλο στο γήπεδο, από τη στιγμή που στο γήπεδο δεν οπλοφορούν ούτε καν οι αστυνομικοί» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τα γεγονότα στην Τούμπα και διερωτάτε «από που κρατάει τον κ. Τσίπρα ο Ιβάν Σαββίδης».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως «αυτά συμβαίνουν, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Κολομβία, αλλά και στη Ρωσία».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάποιος που παραβιάζει εξόφθαλμα το νόμο, προφανώς αισθάνεται ότι έχει κάποιο πλεονέκτημα. «Η εικόνα ενός ανθρώπου που αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με σόκαρε», είπε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην είσοδο του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ανέφερε πως «όσα απίστευτα παρακολουθούμε, πλέον, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια ακόμη θλιβερή απόδειξη της παρακμής και της ανυποληψίας που έχει οδηγήσει τη χώρα η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Γεγονότα, όπως αυτά των τελευταίων ημερών, πρόσθεσε, προσβάλλουν τους πολίτες και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα διεθνώς.

«Η Νέα Δημοκρατία πολύ σύντομα θα επαναφέρει τη νομιμότητα, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής».

Κικίλιας: Διολισθαίνει το ελληνικό ποδοσφαίρο

«Κριτήριο για το αν πηγαίνει καλά ο ελληνικός αθλητισμός -και δη το ελληνικό ποδόσφαιρο- είναι αν ένας πατέρας μπορεί να πάρει τα παιδιά του και την οικογένειά του και να πηγαίνουν στο γήπεδο. Προφανώς αυτό δε μπορεί να συμβεί» δήλωσε, για τα γεγονότα στην Τούμπα, ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας πως και στον αθλητισμό και στην πολιτική τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως παρακολουθεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο, επισημαίνοντας πως έπειτα από τρία χρόνια, έχει αποτύχει. «Διολισθαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο και όλο και περισσότερο κόσμος το απαξιώνει και το αποστρέφεται. Δυστυχώς, εδώ που έχουμε φτάσει, με ημίμετρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διορθωθεί μια κατάσταση που έχει πάρει στραβό δρόμο.

Δεν έχει τη δυνατότητα ούτε τη δύναμη ένας υφυπουργός Αθλητισμού να σηκώσει το βάρος μόνος του και πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις» είπε, για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει στις τρεις εξουσίες και να τις διαπλέκει. «Προέκταση αυτού υπάρχει και στο ποδόσφαιρο. Δε χρειάζεται η κριτική της αντιπολίτευσης για να το δούμε αυτό. Είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού και η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να το κρύψει» υποστήριξε.

Σκουρλέτης: Όποιος μπαίνει με περίστροφο στον αγωνιστικό χώρο είναι προκλητικά απαράδεκτο

Δεν χρειάζεται συζήτηση, αλλά λήψη αυστηρών μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τα χθεσινά γεγονοτα στην Τούμπα.

«Οι σκηνές που είδαμε προσβάλλουν το ελληνικό ποδοσφαιρο και κάνουν κακό στην ομάδα και στον κόσμο του ΠΑΟΚ», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε: «Όποιος μπαίνει με περίστροφο στον αγωνιστικο χώρο, είναι προκλητικά απαράδεκτο, όπως και να το δει ο καθένας».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Οι εικόνες των κουμπουροφόρων παραγόντων εκθέτουν τη χώρα

Είναι γνωστή η διαχρονικά νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσθέτει ότι η αυθαιρεσία, οι πολιτικές παρεμβάσεις, και η βία έχουν γίνει πλέον καθεστώς.

«Οι εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ περί «εξυγίανσης» και «καταπολέμησης της βίας», ήταν απλώς το πρόσχημα, για να εξυπηρετηθούν για μια ακόμη φορά διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου. Οι εικόνες των κουμπουροφόρων, παραγόντων, εκθέτουν την χώρα διεθνώς και παραπέμπουν σε μαφιόζικες πρακτικές» τονίσει και προσθέτει.

«Είναι ώρα επί τέλους να εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο οι νόμοι του κράτους και οι σχετικοί κανονισμοί. Χωρίς καμία έκπτωση, συμψηφισμό ή κυβερνητική παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.
Σ’ αυτές τις συνθήκες πρέπει να καταγραφούν θετικά τόσο η ψύχραιμη στάση των οπαδών του ΠΑΟΚ όσο και των αθλητών και των δύο ομάδων. Αυτοί πολύ σωστά δεν ταυτίστηκαν με τις εξαλλοσύνες και την υποκίνηση βίας».

Λοβέρδος: Κυβερνητική αποτυχία και στο θέμα του ποδοσφαίρου

«Για πλήρη κυβερνητική αποτυχία και στο θέμα του ποδοσφαίρου» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «κανένας Έλληνας δεν μπορεί να βλέπει αυτά τα πράγματα με ανοχή» και εξέφρασε την ολοκληρωτική του καταδίκη στα χθεσινά γεγονότα.

Ξεπεράστηκαν όλα τα όρια και αυτό το συνειδητοποιεί κανείς αν δει και τον διεθνή τύπο σήμερα, υπογράμμισε ο κ Λοβέρδος. «Θυμάμαι τον κ Κοντονή όταν ανέλαβε το υπουργείο Αθλητισμού να λέει θα καταπολεμήσω τη βία αλλά δεν το έκανε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Ποτάμι: Βαθιά σήψη του ελληνικού ποδοσφαίρου

«Οι χθεσινές εικόνες από την Τούμπα δείχνουν τη βαθιά σήψη του ελληνικού ποδοσφαίρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Όμως, προσθέτει, «το παρήγορο είναι ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι ποδοσφαιριστές, κρατήθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα (ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια αρνήθηκε την προτροπή του οπλοφόρου Προέδρου κ. Σαββίδη να φύγει η ομάδα). Δυστυχώς όμως, δεν επικρατούν αυτοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, επικρατούν οι παράγοντες, οι δικηγόροι, οι δικαστές, οι διαιτητές, τα Μ.Μ.Ε. και οι οπαδοί».

Ο τομέας αθλητισμού του κόμματος υποστηρίζει πως το θέμα ξεφεύγει από τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια. «Εδώ που φτάσαμε, πρέπει η Πολιτεία σε συνεννόηση με την UEFA να πάρει μέτρα. Η πλήρης εφαρμογή των κανονισμών ανεξαιρέτως προς όλες τις κατευθύνσεις, με το μέγιστο των προβλεπόμενων ποινών, είναι το πρώτο και αυτονόητο μέτρο. Η απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει υπαίτιους και αυτοί πρέπει να απομακρυνθούν».

KKE: Οι εικόνες στο γήπεδο του ΠΑΟΚ αποτελούν τον καθρέφτη της σήψης του ποδοσφαίρου

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι χθεσινές εικόνες στο γήπεδο του ΠΑΟΚ αποτελούν τον καθρέφτη της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τι κι αν αυστηροποιήθηκαν οι νόμοι, τι κι αν ήρθαν ξένοι επιτηρητές της UEFA, τι κι αν άλλαξε η ΕΠΟ, τι κι αν ήρθαν τακτικοί δικαστές».

Η διακοπή του πρωταθλήματος, από μόνη της, προσθέτει, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. «Αυτό που χρειάζεται και πλέον περισσότερος φίλαθλος κόσμος αντιλαμβάνεται, είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και συνολικά στον αθλητισμό», σημειώνει.

Δημοκρατική Ευθύνη: Απαιτούνται γενναίες και δραστικές αποφάσεις

«Δυστυχώς τα χθεσινά γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας έρχονται ως φυσική συνέχεια της έκδοσης δικαιοδοτικών αποφάσεων επιτροπών την Κυριακή τα ξημερώματα, της θεώρησης εισιτηρίων αγώνων πριν την έκδοση απόφασης ή την Κυριακή πολύ πρωί και άλλων αντίστοιχων. Αυτά δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά, όμως η ένταση και η πυκνότητά τους έχει αυξηθεί. Όπως και η διακοπή αγώνων λόγω επεισοδίων, εισβολών, οπλοφορίας κλπ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της το κόμμα Δημοκρατική Ευθύνη.

Τα χθεσινά γεγονότα, προσθέτει, όπως και αντίστοιχα προηγούμενων ετών, ακόμη και μικρότερης έντασης, «δείχνουν ανάγλυφα την πλήρη αποθέσμιση της χώρας. Δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, αθλητικό πρόβλημα. Είναι μια έκφανση ενός μείζονος πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος: της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών.

Η κυβέρνηση και οι σημερινές κρατούσες πολιτικές δυνάμεις θα κρύψουν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Με μόνη επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική διαχείριση. Φοβούμενες πάντοτε το πολιτικό κόστος» τονίζεται. Και καταλήγει η ανακοίνωση.

«Απαιτούνται γενναίες και δραστικές αποφάσεις, όπως διακοπή του πρωταθλήματος της Super League, ουσιαστικός έλεγχος του αθλητισμού, τόσο σε επίπεδο ιδιοκτησίας όσο και σε επίπεδο επιτροπών, και μια σειρά κινήσεων που θα χτίσουν αξιόπιστους θεσμούς από την αρχή.
Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο έτσι. Με την πλήρη αποθέσμισή της και την ασυλία των εχόντων προσβάσεις, με θεσμούς που χρησιμοποιούνται κατά το συμφέρον του κάθε ισχυρού. Κι ας είναι καθρέφτης της συνολικής κατάστασης και του πολιτικού συστήματος. Ας τα αλλάξουμε όλα μαζί. Από σήμερα».

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024