Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικά πλοία με χιλιάδες πεζοναύτες στην κυπριακή ΑΟΖ

Αμερικανικά πλοία με χιλιάδες πεζοναύτες στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ κινούνται από σήμερα τρία πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού στο πλαίσιο της άσκησης με το Ισραήλ. Η αμερικανική παρουσία δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες στο οικόπεδο 10 από την Exxon, αλλά τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή στο πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων.

Στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ κινούνται από σήμερα τρία
πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού στο πλαίσιο της άσκησης με το
Ισραήλ. Η αμερικανική παρουσία δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες στο
οικόπεδο 10 από την Exxon, αλλά τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα παραμείνουν
στην περιοχή στο πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων.

Την παρουσία αμερικανικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Ο πρέσβης ανάρτησε φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα «Νέα», στον απόηχο της αντιπαράθεσης τουρκικών σκαφών και της ιταλικής Εni στην ΑΟΖ, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την παρουσία τους, προκειμένου η Τουρκία να μην απειλήσει ότι θα προστατέψει με τη βία τα συμφέροντά της. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι από τις 21 Φεβρουαρίου πλέει προς την ίδια περιοχή το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima», με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Εκτου Στόλου των ΗΠΑ.
Το «Iwo Jima». Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη. Το «Iwo Jima» και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο.

Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα «USS New York» και «USS Oak Hill», θα διαρκέσει έως και τις 18/3 και θα εξελίσσεται στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη.

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον τις 25/3.

Ως εκ τούτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κατ’ ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος της, θα υπάρχει ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του Iwo Jima περιλαμβάνει την 26η MEU και δύο Iwo Jima, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης USS New York (LPD 21) San Antonio-class, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης USS Oak Hill (LSD 51) Harpers-Ferry-class, τις Χειρουργικές Μονάδες 8 και 4 του Στόχου, τη Μοίρα Ελικοπτέρων Θαλάσσιας Μάχης (HSC) 28, τη Μοίρα Στρατηγικού Ελέγχου Αέρος (TACRON) 22, τμήματα της Ναυτικής Ομάδας 2, και το προσωπικό του PHIBRON 4.

Ανησυχία

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αυξημένη ναυτική παρουσία που θα έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα καταδεικνύει την ανησυχία που επικρατεί για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως αυτή αναδείχθηκε ανάγλυφα τις προηγούμενες εβδομάδες και οδήγησε στην αναστολή των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ευλόγως, δημιουργεί συνειρμούς για τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

ExxonMobil: Κανονικά οι εργασίες στο οικόπεδο 10

Η εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Πάντως, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί.

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024