Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παζάρι Βρυξελλών για τα Σκόπια με «αντίδωρο» τα ελληνοτουρκικά

Παζάρι Βρυξελλών για τα Σκόπια με «αντίδωρο» τα ελληνοτουρκικά

Νέα δεδομένα στα ανοικτά εθνικά θέματα, δρομολογούνται μετά τα μηνύματα που εστάλησαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Σκοπιανό και Ελληνοτουρκικά φαίνεται να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Νέα δεδομένα στα ανοικτά εθνικά θέματα, δρομολογούνται μετά τα μηνύματα που εστάλησαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Σκοπιανό και Ελληνοτουρκικά φαίνεται να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακό ΑΟΖ με αντάλλαγμα τη λύση για το «Μακεδονικό».
Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί, επιθυμούν διακαώς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, και κυρίως των Σκοπίων.
Τη γειτονική χώρα εποφθαλμιούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία με στόχο να την εντάξουν στη ζώνη επιρροής τους. Το γεγονός αυτό προσπαθούν να αποφύγουν οι Βρυξέλλες και γι’ αυτό η ξαφνική σπουδή τους για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Βασίζονται δε πολύ πάνω στον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δηλώνει βαθιά ευρωπαϊστής και βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να υπάρξει το συντομότερο συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το όνομα, ακόμη κι αν η αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος μετατεθεί για αργότερα. Θέλουν μια λύση που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν την Αθήνα. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις Ζάεφ ότι μπορεί να υπάρξει σύμφωνο μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Προς επίρρωσιν των πιέσεων για λύση το συντομότερο έρχονται οι πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους που λένε ότι στο «κονκλάβιο» των Βρυξελλών είναι έξαλλοι με τις δυνάμεις στην Ελλάδα που αρνούνται την υλοποίηση συμφωνίας με τον όρο Μακεδονία και μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού χθες στις Βρυξέλλες για το Σκοπιανό ήταν χαρακτηριστικές του κλίματος που υπάρχει. Επανέλαβε την πρόθεση της Αθήνας για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό απαιτεί και συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια να μην βιάζονται κι ότι ο… εναγκαλισμός με τον Ερντογάν δεν βοηθά στη λύση διότι η συμφωνία περνά από την Αθήνα κι όχι από την Αγκυρα. Εμφανώς ο κ. Τσίπρας συντάχθηκε με την ευρωπαϊκή γραμμή της απομάκρυνσης της πΓΔΜ από την προσπάθεια προσεταιρισμού που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα… δώρα

Κι αν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι το «δώρο» που ζητούν οι Ευρωπαίοι από την ελληνική κυβέρνηση, το «αντίδωρο» ήταν η ξεκάθαρη στήριξή τους στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων. Το αυστηρό μήνυμα Τουσκ για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και η προτροπή προς την Αγκυρα να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο είναι ασφαλώς μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τη γραμμή ουδετερότητας που επιδείκνυε η ΕΕ μέχρι στιγμής, κάτι που κάνει και η Ουάσιγκτον.
Βεβαίως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι το ξεκάθαρο μήνυμα των «27» συνδέεται άμεσα και με το γεγονός ότι μεγάλες ιταλικές, γαλλικές και αμερικανικές εταιρείες έχουν πολλαπλά συμφέροντα στην περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου.

Από την άλλη και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι οι προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο υπονομεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δείχνει το κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο και η γραμμή που χαράχτηκε ως προς το θέμα αυτό.

Επί της ουσίας, αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα είναι ένα «παζάρι» για το μέγεθος της στήριξης που θα παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο (ως μέλη της ΕΕ) απέναντι στην Τουρκία. Και με το φόβο βεβαίως των προσφύγων που η Αγκυρα τους χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης.
Στο ίδιο νόμισμα η άλλη όψη περιλαμβάνει συμφωνία με τα Σκόπια για λύση στο ονοματολογικό ώστε να κλείσει, όπως εκτιμούν οι Ευρωπαίοι, μια εστία έντασης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024