Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιτσιόρλας: Σημαντικές πιέσεις για νέα μορφή εποπτείας μετά τον Αύγουστο

Πιτσιόρλας: Σημαντικές πιέσεις για νέα μορφή εποπτείας μετά τον Αύγουστο

Για σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές να υπάρξει νέα μορφή εποπτείας μετά τον Αύγουστο, μίλησε ο Στ.Πιτσιόρλας. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ό,τι για εμάς είναι στόχος (η έξοδος από τα μνημόνια) για τους δανειστές είναι φόβος» αναφέρθηκε στους ενδοιασμούς τους ότι η Ελλάδα με την επιστροφή στις αγορές μπορεί να επιστρέψει και στις καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι αν μέχρι το καλοκαίρι δεν πάρουμε κάποιες επώδυνες αποφάσεις «θα τα βρούμε όλα μπροστά μας». Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτησή του για την υπόθεση Novartis.

Για πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές για να υπάρξει νέα μορφή εποπτείας μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, μίλησε ο υφυπουργός Οικονομίας Στ.Πιτσιόρλας.

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ό,τι για εμάς είναι στόχος (η έξοδος από τα μνημόνια) για τους δανειστές είναι φόβος» αναφέρθηκε στους ενδοιασμούς των δανειστών που εκφράζουν την άποψη ότι η ελλάδα με την επιστροφή στις αγορές μπορεί να επιστρέψει και στις καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός τόνισε ότι αν μέχρι το καλοκαίρι δεν πάρουμε κάποιες επώδυνες αποφάσεις, πχ για τους πλειστηριασμούς, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας.

Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτησή του για την υπόθεση Novartis. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, που κατά την άποψη του δημιουργεί ο κακός νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Υπό διαπραγμάτευση το είδος της εξόδου

Την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα και ότι θα έχει βγει από το μνημόνιο, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Προειδοποίησε πάντως, μιλώντας από το βήμα δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει ήδη με τα μνημόνια», γιατί «ό,τι για εμάς είναι στόχος (σ.σ. η έξοδος από τα μνημόνια), για τους δανειστές είναι φόβος ότι αν η Ελλάδα τελειώσει το πρόγραμμα και βγει μόνη της στις αγορές, τότε θα επανέλθει στις συνήθειες του παρελθόντος και στις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση κι επομένως θα παραμείνει παράγοντας αστάθειας για την ευρωζώνη και την Ευρώπη ολόκληρη».

Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ασκούνται πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές, να βγούμε (από το μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018, αλλά να υπάρχει νέα μορφή εποπτείας. «Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι», σημείωσε.

O ίδιος τόνισε ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μερικές δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, πχ, για το θέμα των πλειστηριασμών, γιατί«αν δεν το κάνουμε, αν δεν δείξουμε δύναμη αποφασιστικότητας και τόλμης, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας».

Για την υπόθεση Novartis

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις.

«Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα […] Έχουμε ένα κακό νόμο ευθύνης υπουργών. Αυτός υποχρεώνει να πάει στη Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση», υπογράμμισε.

Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα».

Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές, γιατί η ρίζα βρίσκεται ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξουμε».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024