Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προανακριτική: Φιάσκο ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Προανακριτική: Φιάσκο ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

H Βουλή αποφάσισε τα ξημερώματα να παραπέμψει τα 10 πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική Επιτροπή που συγκροτείται με στόχο να διερευνήσει ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει από τη Βουλή η έρευνα για τα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

H Βουλή αποφάσισε τα ξημερώματα να παραπέμψει τα 10 πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική Επιτροπή που συγκροτείται με στόχο να διερευνήσει ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει από τη Βουλή η έρευνα για τα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής θα είναι ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας, ένας βουλευτής χαμηλών τόνων ο οποίος δεν επιθυμεί να μετατραπεί η διαδικασία σε «αρένα». Αλλωστε, ανήκει στην «αριστερή αντιπολίτευση» της ομάδας των «53» εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα λαϊκά δικαστήρια.

Η Επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για τα πολιτικά πρόσωπα ή αν οι κατηγορίες θα επιστραφούν στην Δικαιοσύνη για να δικαστούν οι πολιτικοί ως απλοί πολίτες.

Κι εδώ είναι όλο το θέμα. Κατ’ αρχάς υπήρξε αντίδραση από τη ΝΔ για το χρόνο ζωής της Επιτροπής με την κυβέρνηση να τον ορίζει σε ένα μήνα. Από την πλευρά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου πάντως ειπώθηκε ότι αν παρέλθει ο χρόνος θα μπορεί να πάρει παράταση και δύο και τρεις μήνες, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.

Διαφορετικές απόψεις

Οι απόψεις για το έργο της Επιτροπής διίστανται. Υπάρχει η άποψη που εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που λέει ότι σύντομα η Προανακριτική Επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της και θα επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη τη δικογραφία. Οι δικαστές θα κληθούν να ερευνήσουν σε βάθος πιθανές ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων.

Όμως, κι εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και διχασμός στη Δικαιοσύνη. Αλλωστε, εντείνονται οι φήμες ότι γίνονται κινήσεις να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και να πάει σε Εφέτες. Στην κυρία Τουλουπάκη χρεώνουν λάθη και αστοχίες στην έρευνα ενώ από την αντιπολίτευση της χρεώνουν επαφές με υπουργούς, αλλά και συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Διαδικασία fast track

Σε ό,τι αφορά το έργο της Προανακριτικής, ενδεχομένως να επιλεγεί μια διαδικασία fast track για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων και στη συνέχεια να επιστρέψει η δικογραφία στους δικαστές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα καταθέσουν ούτε καν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, γεγονός με το οποίο αντιδρούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν να «βγουν οι κουκούλες».

Με τη δικογραφία στους δικαστές το έργο δυσκολεύει και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μήνες ή… και χρόνια. Θα πρέπει να υπάρξουν νέες καταθέσεις, να ερευνηθεί αν υπάρχει ροή χρήματος και από πού, αν έχουν βρεθεί λογαριασμοί τόσο της Novartis (τροφοδότες) όσο και των εμπλεκόμενων προσώπων, να ζητηθεί εκ νέου η συνδρομή του FBI, να καταθέσουν και πάλι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ούτω κάθε εξής.

Αυτή η μακροχρόνια διαδικασία, πάντως, βολεύει (σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης) την κυβέρνηση καθώς θα συντηρείται ένα κλίμα σκανδαλολογίας και θα παραμένει η σπίλωση των 10 εμπλεκόμενων προσώπων.

Από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η Προανακριτική είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών του ΣΥΡΙΖΑ με το παλαιό πολιτικό σύστημα ώστε να πάει σε εκλογές με το δίλημμα «καθαροί ή διεφθαρμένοι».

in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024