Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της

Πρέπει κάποια στιγμή να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της, τονίζει ο Ευ.Τσακαλώτος στη Les Echos. Δηλώνει σίγουρος για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, αλλά και για τη μεταμνημονιακή εποχή, και υπολογίζει σε ταχεία αναδιάρθρωση χρέους. Παραμένω πάντοτε αριστερός, τονίζει, συμπληρώνοντας πως δικαιώθηκε η κυβερνητική επιλογή να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί το πρόγραμμα. Τι λέει για Στουρνάρα, Eurogroup, ΔΝΤ, επιτροπεία στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και για τον διάδοχο Σόιμπλε.

Πρέπει κάποια στιγμή να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Les Echos. Δηλώνει σίγουρος για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, αλλά και για τη μεταμνημονιακή εποχή, και υπολογίζει επίσης σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους.

«Παραμένω πάντοτε αριστερός», τονίζει ο υπουργός ερωτηθείς εάν η καρέκλα εξουσίας τον «άλλαξε», συμπληρώνοντας πως «δικαιώθηκε» η κυβερνητική επιλογή να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

Ο υπουργός αναφέρεται για άλλη μια φορά στην επιλογή της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, απαντώντας στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και σε όσους άλλους υποστηρίζουν την επιλογή αυτή, ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας» ύψους 15-18 δισ. ευρώ που φτιάχνει η Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή εποχή επιτελεί ακριβώς αυτόν τον ρόλο. «Αυτό το αποθεματικό δεν λειτουργεί συμπληρωματικά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ως εναλλακτική. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας» σημειώνει. Διαβεβαιώνει δε και για την ασφάλεια των τραπεζών.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του υπουργού σε ό,τι αφορά την επιτροπεία στη μεταμνημονιακή εποχή. Eμφανίζεται πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα και εκτιμά ότι αυτή θα «επικεντρωθεί στην επαλήθευση της ορθής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί κατά τη λήξη του προγράμματος».

Σε ότι αφορά το μέγα ερώτημα τι περιθώρια ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής θα έχει η Ελλάδα αφού έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένους στόχους ο υπουργός απαντά ότι υπάρχουν ήδη περιθώρια ελιγμών, τα οποία εξασφάλισε κυρίως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παραδέχεται ότι τα περιθώρια θα αυξάνονταν σημαντικά εάν μειώνονταν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια ξεκαθαρίζει όμως ότι «προς το παρόν, εργαζόμαστε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε διαπραγματευτεί. Είναι δύσκολο, δεν το επιλέξαμε, αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε».

Τώρα, προσθέτει «αν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, υπό την ώθηση του Emmanuel Macron, μπορούμε να ελαφρύνουμε αυτούς τους περιορισμούς, τότε γιατί όχι; Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι είτε υπέρ ενός επενδυτικού προϋπολογισμού είτε υπέρ μίας ευρωπαϊκής ασφάλισης ανεργίας», αναφερόμενος στην ιδέα ενός σταθεροποιητικού προϋπολογισμού που θα δουλεύει είτε μέσω επενδύσεων (όπως συμβαίνει στη Γαλλία), είτε μέσω επιδομάτων ανεργίας (όπως συμβαίνει στην Ιταλία)].

Το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές είναι ότι «η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ λέει ότι συνεχίζει να αποτελεί μέρος του προγράμματος, ενώ αίσθηση προκαλεί η επισήμανσή του ότι ακόμη και αν ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που έχει καταρχάς εγκρίνει για την Ελλάδα, η χώρα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα γιατί είναι πιο ακριβά από αυτά του ESM.

Σχετικά με το χρέος επικαλούμενος την δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για την ελάφρυνση και την εφαρμογή του γαλλικού μηχανισμού που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη ο υπουργός λέει χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».

Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».

Τέλος, δηλώνει πιο αισιόδοξος με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομικών στην Γερμανία από έναν Σοσιαλδημοκράτη.

Όλη η συνέντευξη

Ερώτηση: Η Ελλάδα θα βγει τον Αύγουστο από την οικονομική εποπτεία υπό την οποία έχει τεθεί εδώ και οκτώ χρόνια. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το ορόσημο;

Ελπίζω αυτή η διαδικασία εξόδου να είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της.

Ερώτηση: Κάποιοι όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πιστεύουν πως θα ήταν πιο συνετό να προβλεφθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την περίπτωση που τα πράγματα θα πήγαιναν άσχημα.

Το Eurogroup του Ιουνίου 2017 αναφέρει ότι είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα «προστατευτικό αποθεματικό» («μαξιλάρι ασφαλείας»). Αυτό το αποθεματικό δεν λειτουργεί συμπληρωματικά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ως εναλλακτική. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές.

Ερώτηση: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκτός της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ θα καταστεί πιο περίπλοκη, δεδομένης της κακής αξιολόγησης του ελληνικού χρέους (από τους οίκους αξιολόγησης).

To θέμα που ανακύπτει είναι ότι αν είσαι εκτός προγράμματος και τα ομόλογά σου έχουν χαμηλή αξιολόγηση δεν μπορεί να τα δεχθεί η ΕΚΤ ως ενέχυρο. Ωστόσο αυτό δεν σχετίζεται με την επιλογή μεταξύ προληπτικής γραμμής πίστωσης ή προστατευτικού αποθεματικού, και σε κάθε περίπτωση ούτε η ΕΚΤ ούτε οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν πως είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον.

Ερώτηση: Ποια είναι τα επιχειρήματά σας για να πείσετε τους επενδυτές να ενδιαφερθούν και πάλι για την Ελλάδα;

Βραχυπρόθεσμα, η εμπιστοσύνη έχει ήδη αποκατασταθεί! Πραγματοποιήσαμε τρεις εξόδους στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα και πήγαμε πολύ καλά. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε.

Ερώτηση: Έχετε κάποιο περιθώριο κοινωνικών ελιγμών τη στιγμή που είστε πολύ περιορισμένοι όσον αφορά τον προϋπολογισμό;

Έχουμε ήδη αρκετό περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό, καθώς έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν τεθεί από το Πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δέκα δισεκατομμύρια έχουν δηλωθεί χάρη στον μηχανισμό της εθελουσίας αποκάλυψης εισοδημάτων και είμαστε σε θέση να εισπράξουμε περίπου 800 δις. ευρώ από τους φόρους.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε αυτό το στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%;
Προς το παρόν, εργαζόμαστε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε διαπραγματευτεί. Είναι δύσκολο, δεν το επιλέξαμε, αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε. Τώρα αν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, υπό την ώθηση του Emmanuel Macron, μπορούμε να ελαφρύνουμε αυτούς τους περιορισμούς, τότε γιατί όχι; Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι είτε υπέρ ενός επενδυτικού προϋπολογισμού είτε υπέρ μίας ευρωπαϊκής ασφάλισης ανεργίας*.

Μετά από 30 χρόνια νεοφιλελευθερισμού, φαίνεται όλοι να συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα κατά της ανισότητας προάγουν την ανάπτυξη. Ακόμη και το ΔΝΤ ανέφερε πρόσφατα ότι οι ανισότητες είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη.

* [σ.σ. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών η ακριβής απόδοση των λεγομένων του υπουργού έχει ως εξής: «Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι υπέρ ενός σταθεροποιητικού προϋπολογισμού που θα δουλεύει είτε μέσω επενδύσεων (όπως συμβαίνει στη Γαλλία), είτε μέσω επιδομάτων ανεργίας (όπως συμβαίνει στην Ιταλία)].

Ερώτηση: Σε αυτή τη νέα φάση, πως θα έμοιαζε η επιτήρηση των πιστωτών της Ελλάδας; Θα ζητήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις;

Έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει ένα σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια. Καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της δημόσιας δράσης, από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέχρι την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι σπάσαμε το πελατειακό σύστημα. Το πρόγραμμα επιτήρησης θα μπορεί ίσως να επικεντρωθεί στην επαλήθευση της ορθής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί κατά τη λήξη του προγράμματος (π.χ. κάποιες ιδιωτικοποιήσεις) Αλλά δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα.

Ερώτηση: Με το τέλος του προγράμματος, πλησιάζει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Τι περιμένετε για αυτό;

Στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία.

Ερώτηση: Το ΔΝΤ παραμένει ακόμη στο πρόγραμμα;

Ναι, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM.

Ερώτηση: Tι περιμένετε από το Eurogroup τη Δευτέρα;

Θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα.

Ερώτηση: Ποια εμπειρία έχετε κερδίσει από αυτά τα δύο χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών;

Έχω παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι υπήρξαν περισσότερες συζητήσεις σχετικά με την ευρωζώνη και με το τί πρέπει να γίνει για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της. Έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κρίση για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ. Το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι βραδεία στο Eurogroup. Υπάρχει αυτή η ευρωπαϊκή τάση να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να δράσεις.

Ερώτηση: Το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία επιστρέφει σε έναν Σοσιαλδημοκράτη είναι πιθανό να αλλάξει τα πράγματα;

Πιστεύω πως ναι. Είναι ένα κόμμα που πάντα εξέφραζε την άποψη ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι πλέον υπερβολική και για την Ελλάδα ότι χρειάζεται μια ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα είναι δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχει κατακτήσει την αξιοπιστία της, και στη συνέχεια, ότι η Merkel και ο Macron συγκλίνουν σε μια συμφωνία για την πορεία της Ευρώπης προς το μέλλον.

Ερώτηση: Η υπόθεση δωροδοκίας της Novartis εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Θα λέγατε ότι η διαφθορά έχει μειωθεί στη χώρα σας τα τελευταία χρόνια;

Σε σχέση με την υπόθεση Novartis τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Σχετικά με τη διαφθορά η Κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά παρεμβάσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, οι άδειες επενδύσεων δίνονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και διαφάνεια. Και άλλωστε, η κυβέρνησή μας δεν αποτελεί μέρος του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που χαρακτηρίζεται από μη υγιείς σχέσεις μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε αξιόπιστοι.

Ερώτηση: Έχετε αλλάξει πολιτικά;

Οι πολιτικές μου απόψεις δεν έχουν αλλάξει. Παραμένω πάντοτε αριστερός. Αλλά νομίζω ότι η απόφαση να παραμείνουμε στο πρόγραμμα και να κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό έχει δικαιωθεί. Μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να παρέμβουμε στο κοινωνικό πεδίο, να ελαφρύνουμε την ανθρωπιστική κρίση και επίσης να διαχειριστούμε τη μεταναστευτική κρίση. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, θα προσπαθούσε τόσο για την προστασία των ανθρώπων.

Ερώτηση: Δεν χάσατε ποτέ την υπομονή σας με τον Schäuble;

Όχι. Υπήρξε ένας πολύ δύσκολος διαπραγματευτής με μια πολύ σαφή εικόνα αυτού που ήθελε να πάρει. Επιπλέον, δεν ήταν μόνος, είχε πολλούς συμμάχους.

Ερώτηση: Η Γαλλία υπήρξε ειλικρινής σύμμαχος;

Ναι, οι δυο υπουργοί οικονομικών ο Michel Sapin και ο Bruno Le Maire μας έχουν υποστηρίξει πολύ. Συμμερίζονταν την ίδια άποψη, μαζί τους Προέδρους Hollande και Macron, ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια εάν η Ελλάδα να έπρεπε αποχωρήσει.

Α.Τ

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024