Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θέμα αλλαγής ονόματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» βάζει ο Μπουτάρης

Θέμα αλλαγής ονόματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» βάζει ο Μπουτάρης

«Θα κρατήσουμε τον όρο Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια», το ζήτημα είναι τι κάνουμε και εμείς όχι μόνο οι άλλοι, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ.Μπουτάρης, στο δημοτικό συμβούλιο σε άλλη μια παρέμβαση για το ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί. Επανέλαβε ότι τώρα δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα και επανέλαβε την άποψή του ότι τα συλλαλητήρια δεν σημαίνουν κάτι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Θα κρατήσουμε τον όρο Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια», το ζήτημα είναι τι κάνουμε και εμείς όχι μόνο οι άλλοι, τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, στο δημοτικό συμβούλιο σε άλλη μια παρέμβαση για το ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως εκτός των άλλων είναι σημαντικό να βρεθεί και το πως θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για αλλαγές στα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

Επανέλαβε ότι τώρα δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα και επανέλαβε την άποψή του ότι τα συλλαλητήρια δεν σημαίνουν κάτι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Τι θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς»

Το ονοματολογικό της πΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας, με τον Γ.Μπουτάρη να διερωτάται τι κάνουμε εμείς ως χώρα, αναφερόμενος στην ονομασία του αεροδρομίου της πόλης και του ΚΤΕΛ.

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, όπως μεταδίδει το thestival.gr.

Όπως σημείωσε, «διαπραγμάτευση είναι να μπεις και στα πόδια του άλλου και να μην του ανακοινώσεις τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Καλύτερα να έχεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα. Χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε ποια να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως είναι σημαντικό να βρεθεί και το πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει χρονοδιάγραμμα για αλλαγές στα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

«Το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα λέγονται οι κάτοικοι, το δεύτερο είναι πως όποια συμφωνία για τα αλυτρωτικά, εάν δεν μπει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης ότι σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν αλλάξει τα βιβλία ιστορίας, σε πέντε όλα τα ονόματα που έχουν αναφορά αλυτρωτισμού, ακόμα και για τα μικρά πράγματα. Δεν αποφασίζουμε εμείς, λέμε τη γνώμη μας, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα σωρό έμπειρους διπλωμάτες» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μακεδονία είναι ελληνική

«Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα», είπε και εξέφρασε την άποψη πως «περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις».

Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε «να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» ανέφερε, ενώ για τα συλλαλητήρια εκτίμησε πως «ήταν εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι».

Η θέση της αντιπολίτευσης

«Με τον δήμαρχο μας χωρίζει άβυσσος και στο σκοπιανό», είπε ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης. «Ο κ. Μπουτάρης ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν και ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε ψήφισμα γι’ αυτό το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, όταν ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε βγάλει ψηφίσματα για ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πόλη».

Ο κ. Καλαφάτης επιτέθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη για το ονοματολογικό, κάνοντας λόγο για «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» και χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο για δήμαρχο».

«Λόγω θεσμικού ρόλου και μόνο, δήμαρχε, δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα ‘Μακεδονία’, ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα στα συλλαλητήρια», είπε ο επικεφαλής των «Εντάξει» απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη.

«Μετά την αποχώρησή σου από το αξίωμα του δημάρχου, θα έχεις δικαίωμα να λες ό,τι θέλεις. ‘Οσο εκπροσωπείς την πόλη όμως, οφείλεις να σέβεσαι τα όρια και να αντιλαμβάνεσαι το βεληνεκές του ρόλου και του λόγου σου», συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Καλαφάτης, επαναφέροντας και την πρόταση των «Εντάξει» για έκδοση ψηφίσματος.

Για «ευνοϊκή συγκυρία ώστε να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών», έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου.

Αναφερόμενη στα συλλαλητήρια που έγιναν για το ονοματολογικό, είπε πως «δεν ήταν καθόλου μεγαλειώδη. Τα νούμερα που ακούστηκαν ήταν εξωφρενικά. ‘Ηταν 50.000 κόσμος στη Θεσσαλονίκη και 100.000 στην Αθήνα».

Ο Γιάννης Δελής, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε ότι η «ουσία των εξελίξεων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της χώρας μας με την πΓΔΜ, αλλά είναι κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών που προωθούν εδώ και χρόνια και πιο έντονα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική τους παρουσία στα Βαλκάνια».

Από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση», η Μόνικα Αϊβάζογλου υποστήριξε πως «πρέπει να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, ούτε να κάνουμε επίδειξη πατριωτισμού. Μας ενδιαφέρει πώς να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με το μη εθνικιστικό και επεκτατικό μέρος της».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», είπε πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι έρμαιο αλυτρωτισμού άλλων χωρών».

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024