Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ακραμ Καν χορεύει το τελευταίο του σόλο στη Στέγη

Ο Ακραμ Καν χορεύει το τελευταίο του σόλο στη Στέγη

Ο διάσημος χορευτής και χορογράφος ολοκληρώνει τις εμφανίσεις του σε μεγάλης διάρκειας έργα με ένα νέο, πολυαναμενόμενο σόλο που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο επίκεντρό του ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τον μύθο του Προμηθέα

Εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι; Αναρωτιέται ο Ακραμ Καν στο πολυαναμενόμενο νέο σόλο του με τον ελληνικό τίτλο «XΕΝΟS». Η παγκόσμια πρεμιέρα θα γίνει στην Αθήνα και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 21 Φεβρουαρίου, όπου θα δοθούν έξι συνολικά παραστάσεις, τα εισιτήρια για τις οποίες έχουν ήδη εξαντληθεί.

Αναμενόμενο, αν πέραν όλων των άλλων σκεφθεί κανείς πως είναι η τελευταία ευκαιρία να δει το πάλαι ποτέ «τρομερό παιδί» της βρετανικής σκηνής να χορεύει σε μεγάλης διάρκειας έργο. Mε τη σύμπραξη πέντε μουσικών επί σκηνής, ο 43χρονος Καν μας καλεί σε ένα ταξίδι στο γοητευτικό του σύμπαν: εκεί όπου το ινδικό κατάκ συναντά τον σύγχρονο χορό και οι ξεσηκωτικοί ρυθμοί τις μουσικές του κόσμου.

Σύμφωνα με το Βήμα το εν λόγω έργο εντάσσεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκατονταετηρίδα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ακραμ Καν και οι συνεργάτες του – ανάμεσά τους η δραματουργός Ρουθ Λιτλ και ο καναδός, εγκατεστημένος στο Λονδίνο θεατρικός συγγραφέας Τζόρνταν Τάναχιλ – εστιάζουν στον ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της προσφοράς του στο ανθρώπινο είδος – και μέσα από την προσωπική τους ματιά επιχειρούν να εκφράσουν ιστορίες απώλειας, ελπίδας και λύτρωσης. Με αρωγούς την κίνηση, το φως και τον ήχο, ο δημιουργός αναζητεί την κλωστή που ενώνει το παρελθόν του ανθρώπου με το μέλλον.

Ιστορίες στο σκοτάδι

«Θα διερευνήσω συγκεκριμένα ερωτήματα με τα οποία έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος όλο και περισσότερο, σαν μια σκιά που με ακολουθεί διαρκώς, που με στοιχειώνει, που μου ψιθυρίζει…» σημειώνει ο Ακραμ Καν, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Με ποιον τρόπο άραγε ο μύθος – όπως η ιστορία του Προμηθέα – παίζει ρόλο στη σημερινή κοινωνία; Ποια είναι η σχέση του με το ανθρώπινο είδος; Ο Προμηθέας ή ο Δίας έχουν άραγε σχέση με τη σημερινή παγκόσμια πολιτική αρένα; Χρειάζεται να αφηγούμαστε τις ιστορίες άλλων ανθρώπων σε περίπτωση που έχουν χαθεί; Ποιοι είναι οι «άλλοι» άνθρωποι; Μήπως τελικά τις ιστορίες για τα ανθρώπινα ταξίδια τις αφηγούμαστε, τις επαναφηγούμαστε και τις αφηγούμαστε ξανά και ξανά, ώστε να μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας; Ποιοι είμαστε «εμείς», ένα σύνολο ή πολλά επιμέρους άτομα; Τι είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους; Εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι;».

in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024