Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γκ.Τσίμερ: Απολύτως σεβαστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά

Γκ.Τσίμερ: Απολύτως σεβαστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά

Η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια απολύτως σεβαστή αντιπροσωπεία στην Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια απολύτως σεβαστή αντιπροσωπεία στην Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια νέα διάσπαση της Αριστεράς θα είναι απολύτως επικίνδυνη και εξυπηρετεί τις δυνάμεις που επιδιώκουν την κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα θα όφειλε να απορρίψει απολύτως αιτήματα τα οποία αποσκοπούν στο φτηνό εντυπωσιασμό και τη δυσφήμηση» λέει η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την προαναγγελία του Μάρτιν Σουλτς ότι τελειώνει η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, η κ. Τσίμερ τονίζει ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κάνουν εδώ και χρόνια τίποτα κατά της πολιτικής αυτής. Δεν θα μπορέσουν ούτε τώρα, από τη μια μέρα στην άλλη, να την καταργήσουν, και μάλιστα με τη δεδομένη συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η (νέα) γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υποτάσσεται στα κελεύσματα των νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων για λιτότητα. Έχω μεγάλες αμφιβολίες ότι πραγματικά θα υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική».

Η αριστερή πολιτικός επισημαίνει επίσης ότι με το νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δεν πρέπει να περιμένει κανείς στη Γερμανία «μια πραγματικά νέα αρχή ή μια ριζική αλλαγή της σημερινής πολιτικής. Σε γενικές γραμμές δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα».

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι η βάση του SPD θα καταψηφίσει τη συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό απαντά ότι «θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Η νεολαία όμως και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος τάσσονται κατά του συνασπισμού. Εάν τα μέλη καταψηφίσουν το συνασπισμό, θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία του κόμματος, το οποίο θα βυθιζόταν σε κρίση» όπως εκτιμά και προσθέτει πως «τα μέλη φοβούνται αυτόν τον κίνδυνο».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Γκάμπι Τσίμερ, προέδρου της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Kυρία Τσίμερ, πως κρίνετε τη συμφωνία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού; Θα υπάρξει μια νέα αρχή ή θα συνεχιστεί σε γενικές γραμμές η ίδια πολιτική;

Γκάμπι Tσίμερ: Mια πραγματικά νέα αρχή ή μια ριζική αλλαγή της σημερινής πολιτικής δεν πρέπει να περιμένει κανείς. Παρόλο που την χρειάζονται επειγόντως τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) συγκυβερνούσαν την τετραετία 2005-2009 και από το 2013 έως σήμερα. Για πολλούς άνεργους και απασχολούμενος σε ανασφαλείς θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και για πολίτες που βιώνουν την φτώχια δεν άλλαξε στο διάστημα αυτό τίποτα. Ούτε και τώρα θα αλλάξει επί της ουσίας καθόλου. Σχεδιάζονται βέβαια περισσότερες επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικοδομής και των φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών, αλλά το αν θα γίνουν αρκετά για την επίλυση των προβλημάτων σε αυτούς τους τομείς θα φανεί. Σε άλλους τομείς τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν σε ένα ανώτατο όριο υποδοχής μελών προσφυγικών οικογενειών (ενν.οι οποίες βρίσκονται ήδη στην Γερμανία). Χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα λάβουν στο θέμα αυτό ιδιαίτερη βοήθεια. Σε γενικές γραμμές δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα με τη συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εκτιμάτε ότι η βάση του SPD θα ψηφίσει υπέρ του συνασπισμού στην εσωκομματική ψηφοφορία που θα γίνει;

Γκάμπι Tσίμερ: Είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψει κανείς. Το SPD έχει 450.000 μέλη και πολλά από αυτά είναι εδώ και χρόνια δυσαρεστημένα από την πολιτική της ηγεσίας τους. Τα σημαντικότερα όμως στελέχη της ηγεσίας του κόμματος είναι υπέρ του συνασπισμού με τους συντηρητικούς και θα προσπαθήσουν να πείσουν τα μέλη του να υπερψηφίσουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη εάν τα μέλη ανέτρεπαν την προσπάθεια της ηγεσίας τους. Η νεολαία όμως και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος τάσσονται κατά του συνασπισμού και επιδιώκουν το αντίθετο. Εάν τα μέλη καταψηφίσουν τον συνασπισμό θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία του κόμματος, το οποίο θα βυθιζόταν σε κρίση. Τα μέλη φοβούνται αυτόν τον κίνδυνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιά νομίζετε ότι θα ήταν η πιθανότερη επιλογή σε περίπτωση απόρριψης του συνασπισμού από τη βάση του SPD;

Γκάμπι Tσίμερ: Επειδή η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί κυβέρνηση μειοψηφίας η πιθανότερη επιλογή θα ήταν οι νέες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα αποτελέσματα για το SPD θα ήταν ακόμα χειρότερα από τον Σεπτέμβριο…

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο κ. Σουλτς προανήγγειλε το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη και δήλωσε πως θα υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική. Τι γνώμη έχει η Ευρωπαϊκή Αριστερά γι’ αυτό, θα γίνει πράξη;

Γκάμπι Tσίμερ: Η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει. Η φτώχεια και η ανεργία αυξάνονται, οι επενδύσεις στην κατεύθυνση μιας κοινωνικής και περιβαλλοντικής αναδιοργάνωσης και βιώσιμης ανάπτυξης δεν ενεργοποιούνται. Εάν το SPD θελήσει να βάλει τέλος στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας θα είμασταν οι πρώτοι οι οποίοι θα το χαιρετίζαμε. Οι Σοσιαλδημοκράτες όμως δεν κάνουν εδώ και χρόνια τίποτα κατά της πολιτικής αυτής. Δεν θα μπορέσουν ούτε τώρα, από τη μια μέρα στην άλλη, να την καταργήσουν και μάλιστα με την δεδομένη συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία για τον νέο μεγάλο συνασπισμό περιέχει εν τούτοις ορισμένα σημαντικά κοινωνικά θέματα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) θέλουν να μια ευρωπαϊκή ρύθμιση του θέματος του κατώτατου μισθού όπως επίσης και την κατοχύρωση των εθνικών συστημάτων βασικής ασφάλισης. Αυτό το ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και δέκα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να βοηθηθούν εκατομμύρια πολίτες, ιδίως στα φτωχότερα μέλη της ΕΕ. Η διαρθρωτική πολιτική και η πολιτική της συνοχής πρέπει όμως να ενδυναμωθεί, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και να επωφεληθούν όλες οι περιφέρειες. Παράλληλα όμως θα πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες στην χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες στον προσανατολισμό των κοινοτικών Ταμείων και φυσικά στα δικαιώματα αποφάσεων των περιφερειών. Η (νέα) γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο υποτάσσεται στα κελεύσματα των νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων για λιτότητα. Έχω μεγάλες αμφιβολίες ότι πραγματικά θα υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: To γαλλικό αριστερό κόμμα «Parti de Gauche» θέλει να αποπεμφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Τι γνώμη έχετε εσείς;

Γκάμπι Tσίμερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια απολύτως σεβαστή αντιπροσωπεία στην Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες φυσικά υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, διατυπώνονται σαφώς. Κυρίως, όμως, μας απασχολεί πάντοτε αυτό στο οποίο συμπίπτουμε, που μας ενώνει. Η Αριστερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρώπη ολόκληρη έχει κάθε λόγο να βγει από την θέση του αμυνόμενου. Μια νέα διάσπαση της Αριστεράς θα είναι κατά την άποψή μου απολύτως επικίνδυνη και εξυπηρετεί τις δυνάμεις που επιδιώκουν την κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι υπέρ του ανοίγματος σε προοδευτικά κόμματα και κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και υπέρ της διεθνούς συνεργασίας. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το επιτύχουμε όταν μεμονωμένα κόμματα ή πρόσωπα δίνουν τον τόνο και διακηρύσσουν ότι μόνο ο δικός τους δρόμος είναι ο σωστός. Η Αριστερά στην Ευρώπη έχει αποκτήσει εν μέρει τραγικές εμπειρίες τα περασμένα χρόνια. Είναι καιρός να τις επεξεργαστεί και να κατανοήσει ότι μόνον ο αμοιβαίος σεβασμός και μια νέα κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των Αριστερών μπορεί να μας προφυλάξει από την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα θα όφειλε κατά την γνώμη μου να στραφεί προς αυτόν τον δρόμο και να απορρίψει απολύτως αιτήματα τα οποία αποσκοπούν στο φτηνό εντυπωσιασμό και τη δυσφήμηση.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024