Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καρναβάλι Τυρνάβου: «Μπουρανί», το διάσημο έθιμο του φαλλού

Καρναβάλι Τυρνάβου: «Μπουρανί», το διάσημο έθιμο του φαλλού

Στον Τύρναβο ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία είναι το διάσημο έθιμο του φαλλού, το «μπουρανί». Ένα έθιμο ξακουστό, που μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας τις ημέρες των Αποκριών και την Καθαρά Δευτέρα.

Κρατώντας αναμμένη τη σπίθα της παράδοσης, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς αναβιώνουν τα αποκριάτικα έθιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Στον Τύρναβο ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία είναι το διάσημο έθιμο του φαλλού, το «μπουρανί». Ένα έθιμο ξακουστό, που μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας τις ημέρες των Αποκριών και την Καθαρά Δευτέρα. Τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στον Τύρναβο χρονολογούνται γύρω στο 1898.

Το «μπουρανί» είναι ένα αποκριάτικο φαλλικό έθιμο, στο οποίο συμμετείχαν μόνο άνδρες. Οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του εθίμου μεταφέρονταν σε κάθε πλατεία και γειτονιά μεταμφιεσμένοι. Έπειτα έφτιαχναν το παραδοσιακό «μπουρανί», δηλαδή ένα φαγητό από σπανάκι, τσουκνίδα και ξίδι. Τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια, ενώ πείραζαν τους περαστικούς με χειρονομίες αλλά και με τους χειροποίητους φαλλούς από ξύλο ή πηλό.

Το έθιμο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στην πόλη του Τυρνάβου, με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να διαρκούν σχεδόν ένα μήνα. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο τη γονιμότητα της γης, υμνούν τη φύση για τους καρπούς που προσφέρει.

Το έθιμο είναι αρκετά τολμηρό, είχε απαγορευτεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1980. Οι διοργανωτές συνεχίζουν την παράδοση με αγάπη για το έθιμο, χορεύουν και τραγουδάνε, ενώ με πειράγματα, βωμολοχίες και τους πήλινους… φαλλούς διασκεδάζουν τους επισκέπτες. Προφανώς το τσίπουρο και το κρασί ρέουν άφθονα κατά την διάρκεια του εθίμου και το γλέντι ανεβαίνει στα ύψη.

Τα «μπουλούκια» της Λάρισας

Στην πόλη της Λάρισας οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ο δήμος τα τελευταία χρόνια έχουν στήσει το δικό τους καρναβάλι, που αρχίζει να γίνεται έθιμο. Στη Λάρισα δεν θα δει ο επισκέπτης ούτε άρματα ούτε καρναβαλικές παρελάσεις. Θα δει όμως να χορεύουν στους ρυθμούς παραδοσιακής μουσικής τα «μπουλούκια».

Τι είναι αυτά; Μα τι άλλο από ομάδες χορευτών των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, που αναβιώνουν τα παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς από κάθε σημείο της πατρίδας μας. Μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά.

Τα παραδοσιακά «μπουλούκια», τα οποία αποτελούνται από θιάσους μεταμφιεσμένων, ξεκινούν το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (17 Φεβρουαρίου) από διάφορες γειτονιές και κατευθύνονται τραγουδώντας και χορεύοντας στην πλατεία Ταχυδρομείου της θεσσαλικής πόλης. Έπειτα παρουσιάζουν τα δρώμενά τους, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, όπου στήνεται το παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024