Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χανέκε: Το #Metoo μπορεί να μετατραπεί σε κυνήγι μαγισσών

Χανέκε: Το #Metoo μπορεί να μετατραπεί σε κυνήγι μαγισσών

Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε, βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εκτιμά ότι το κίνημα #Metoo, που καταγγέλλει τις σεξουαλικές καταχρήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και να καταλήξει σ' έναν νέο «πουριτανισμό» βλαβερό για τη δημιουργία.

Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε, βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εκτιμά ότι το κίνημα #Metoo, που καταγγέλλει τις σεξουαλικές καταχρήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και να καταλήξει σ’ έναν νέο «πουριτανισμό» βλαβερό για τη δημιουργία.

«Αυτός ο νέος πουριτανισμός με αποτυπωμένο ένα μίσος για τους άνδρες, που έρχεται με τα απόνερα του κινήματος #Metoo, με ανησυχεί», εκτιμά ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Ως καλλιτέχνες, αρχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μπροστά σ’ αυτή τη σταυροφορία εναντίον κάθε μορφής ερωτισμού», λέει ο κινηματογραφιστής, σύμφωνα με τον οποίο «’Η αυτοκρατορία των αισθήσεων’ του Οσίμα, μια από τις πιο βαθιές ταινίες πάνω στη σεξουαλικότητα, δεν θα μπορούσε πια να γυριστεί σήμερα».

«Ασφαλώς κάθε μορφή βιασμού ή σεξουαλικού καταναγκασμού πρέπει να τιμωρείται. Όμως βρίσκω αηδιαστικές την υστερία και τις καταδίκες χωρίς δίκη τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα», υπογραμμίζει ο 75χρονος Χάνεκε, υπαινισσόμενος τις πολυάριθμες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «απερίσκεπτος εκνευρισμός» που εκδηλώνεται έτσι, «καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων παρόλο που δεν προσφέρεται καμιά απόδειξη. Οι άνθρωποι δολοφονούνται από τα μέσα ενημέρωσης, ζωές και σταδιοδρομίες καταστρέφονται». «Οι ύποπτοι ηθοποιοί εξαλείφονται από ταινίες και σειρές για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν θεατές», υπενθυμίζει.

Για τον σκηνοθέτη της «Λευκής κορδέλας» (Χρυσός Φοίνικας 2009) και της «Αγάπης» (Χρυσός Φοίνικας και ένα Όσκαρ το 2012), σε βάρος του οποίου προσωπικά δεν έχει διατυπωθεί καμιά κατηγορία, «κάθε shitstorm (σκατοκαταιγίδα) που προκαλούν αυτές οι ‘αποκαλύψεις’, ακόμη και στα ιντερνετικά φόρουμ σοβαρών εφημερίδων, δηλητηριάζουν το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας».

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, αυτό το κλίμα «κυνηγιού μαγισσών» καθιστά «ακόμη δυσκολοτερη οποιαδήποτε διερεύνηση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος», εκτιμά ο σκηνοθέτης, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα γυρίσει την πρώτη τηλεοπτική σειρά του με τίτλο «Kelvin’s Book».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024