Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Σκιές» πάνω από την Πιονγκτσάνγκ

«Σκιές» πάνω από την Πιονγκτσάνγκ

Οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ωστόσο, το σημερινό ξεκίνημα στην Πιονγκτσάνγκ επισκιάζεται από το ρωσικό σκάνδαλο του Σότσι.

Η αρνητική παρακαταθήκη του Σότσι το 2014 καθιστά δυσκολότερη την επιτυχή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν σήμερα στην Πιονγκτσάνγκ. Οι διαρκείς συζητήσεις για τις επιπτώσεις του ρωσικού σκανδάλου ντόπινγκ στο Σότσι και η ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία έναντι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ρίχνουν βαριά σκιά πάνω τους αγώνες στη Νότια Κορέα. «Αυτά μου προκαλούν απλά θλίψη για τους αθλητές», σχολίασε πριν την έναρξη της διοργάνωσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Πάντως οι διοργανωτές της Πιονγκτσάνγκ ελπίζουν σε θετική προβολή των αγώνων τους λόγω της συμμετοχής βορειοκορεατών αθλητών, γεγονός που διέλυσε τους προϋπάρχοντες φόβους για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Επίσης ελπίζουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με την επιτυχή προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών. «Η «σκηνή» είναι έτοιμη. Μπορούμε με μεγάλη αισιοδοξία να προσδοκούμε εξαιρετικούς αγώνες», διαβεβαίωσε ο Τόμας Μπαχ σε μια προσπάθεια να αποτραβήξει τα βλέμματα από τις εστίες προβληματισμού και κριτικής κατά της ΔΟΕ.

Μεγάλες βλέψεις από τους διοργανωτές

Ωστόσο, κάθε εμφάνιση ρώσων αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν στην Πιονγκτσάνγκ υπό ουδέτερη σημαία και χωρίς ανάκρουση του εθνικού τους ύμνου, μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη όλων την τεράστια αθλητική απάτη της Ρωσίας στους αγώνες του Σότσι. Οι αμφιλεγόμενες κυρώσεις που επέβαλε η ΔΟΕ μετά τα ρωσικά κρούσματα ντόπινγκ και η άρση πολλών αποκλεισμών από τα αθλητικά δικαστήρια επισκίασαν τις εβδομάδες πριν την έναρξη των αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ τις επιτυχείς προσπάθειες των διοργανωτών.

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν επενδύσει περί τα 11 δις ευρώ στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της ιστορίας τους. 30 χρόνια μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, φιλοδοξούν μέσω των επενδύσεων να μετατραπεί η περιφέρεια Γκανγκουόν, όπου διεξάγονται οι αγώνες, σε Μέκκα των χειμερινών σπορ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες των Νοτιοκορεατών φαντάζουν εξαιρετικά φειδωλές συγκριτικά με τα 50 δις που είχε ξοδέψει το 2014 η Ρωσία.

Ρεκόρ αγωνισμάτων

«Όλα είναι έτοιμα», διαβεβαίωσε ο τοπικός κυβερνήτης Τσόι Μουν Σουν στα εγκαίνια των δύο ολυμπιακών χωριών. Περισσότεροι από 2.900 αθλητές από 92 χώρες θα ξεκινήσουν στην Πιονγκτσάνγκ. Μετά την απροσδόκητη πρόταση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο ξεκίνημα του 2018, η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ να φτιάξουν κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ και να εισέλθουν μαζί στην τελετή έναρξης υπό ουδέτερη σημαία. «Αυτή δεν θα είναι συγκινητική στιγμή μόνο για την Κορέα, αλλά για όλον τον κόσμο», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Στην Πιονγκτσάνγκ θα διεξαχθούν 102 αθλήματα μεταλλίων, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό το γεγονός δεν αρέσει σε όλους. Ο κορυφαίος γερμανός σκιέρ Φέλιξ Νοϊρόιτερ, ο οποίος δεν θα είναι παρών στους αγώνες λόγω τραυματισμού, μίλησε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για ένα αχρείαστα διογκωμένο πρόγραμμα, διαμαρτυρόμενος ότι «όλα γίνονται με στόχο ακόμη περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο, χορηγούς και έσοδα».

Κρίστιαν Χόλμαν (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής



Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024