Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πιο μικρά εκθέματα στον κόσμο χωρούν σε ένα χιλιοστό

Τα πιο μικρά εκθέματα στον κόσμο χωρούν σε ένα χιλιοστό

Υπάρχουν άπειρα μουσεία σ' όλον τον κόσμο. Και συνεχώς ανοίγουν κι άλλα. Τόσα, που ακόμη και οι ταξιδιώτες που συνηθίζουν να επισκέπτονται μουσεία δεν τα προλαβαίνουν. Όμως, τριάντα χιλιόμετρα βορείως του κέντρου της Βουδαπέστης, υπάρχει ένα μουσείο με μια παράξενη συλλογή εκθεμάτων: είναι απίστευτα μικρά.

Υπάρχουν άπειρα μουσεία σ’ όλον τον κόσμο. Και συνεχώς ανοίγουν κι άλλα. Τόσα, που ακόμη και οι ταξιδιώτες που συνηθίζουν να επισκέπτονται μουσεία δεν τα προλαβαίνουν. Όμως, τριάντα χιλιόμετρα βορείως του κέντρου της Βουδαπέστης, υπάρχει ένα μουσείο με μια παράξενη συλλογή εκθεμάτων: είναι απίστευτα μικρά.

Τόσο μικρά, που ο φιλοπερίεργος μπορεί να τα δει μόνο με μικροσκόπιο. Αυτές οι μινιατούρες έχουν τόσες λεπτομέρειες που χωρούν μέσα σε ένα χιλιοστό και αφηγούνται ιστορίες που είναι αόρατες στο γυμνό μάτι.

Σε ένα στενό δρομάκι στην πόλη Szentendre, σ’ ένα και μόνο δωμάτιο, υπάρχει μια σειρά πολυάριθμων μικροσκόπιων. Μέσα από τους φακούς, μπορεί να δει κανείς ένα μικροσκοπικό σετ χρυσών κυπέλλων, ένα μικρουλάκι σκάκι πάνω στο κεφαλάκι μιας καρφίτσας, ένα απειροελάχιστο σκίτσο-προσωπογραφία του Αβραάμ Λίνκολν, έναν τοξότη πάνω σε άρμα που το σέρνει ένα άλογο.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά είναι ένα έργο με αρχαίο αιγυπτιακό θέμα, μέσα στο μάτι μιας βελόνας: πυραμίδες, καμήλες, φοίνικες.

Αυτές οι μινιατούρες είναι γεννήματα του μυαλού και τέκνα των χεριών ενός που είναι πια διεθνώς γνωστός ως ο «μαιτρ της τέχνης της μινιατούρας». Ο Ουκρανός Mykola Syadristy μετρά ακόμη και τους χτύπους της καρδιάς του πριν την κάθε κίνηση που θα κάνει με τα ακριβείας εργαλεία του. Για να μην επηρεάσουν την κίνηση των χεριών του.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024