Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κ.Χέλμη - Μ.Καρατζογιάννης: «Πατρίδα τώρα» για δύο γενιές

Κ.Χέλμη – Μ.Καρατζογιάννης: «Πατρίδα τώρα» για δύο γενιές

Η αειθαλής κυρία του σινεμά και του θεάτρου και ο ανερχόμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης συναντιούνται στη σκηνή με ένα ψυχαναλυτικό έργο για τον ξεριζωμό βασισμένο σε βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου.

Είναι μια ωραία παράδοση στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο να συνεργάζονται συχνά οι παλαιότερες δυνάμεις του με τις νεότερες και η συνεργασία αυτή να προέρχεται από μια πλήρη κατάφαση των νεότερων προς τις αξίες που εξέφραζαν οι παλαιότεροι – και το αντίθετο, βέβαια.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑgazino αυτή την ωραία παράδοση τιμώντας τελευταία ο Μάνος Καρατζογιάννης και οι συνεργάτες του στο θέατρο Σταθμός, ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκείνες της κυρίας Κατερίνας Χέλμη στο έργο της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Πατρίδα τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά», αποδεικνύοντας πως όταν το παρελθόν ξαναφρεσκάρεται ως παρόν τότε μόνο το παρόν μπορεί να ατενίζει άφοβα το μέλλον. Με την προϋπόθεση πάντοτε των χαμηλών τόνων, οι οποίοι άλλωστε διέκριναν την κυρία Κατερίνα Χέλμη σε όλη την καλλιτεχνική της διαδρομή και φαίνεται, σε συνδυασμό με το ταλέντο, την παιδεία και την ανησυχία, να υπογραμμίζουν μια κύρια ιδιότητα των νέων καλλιτεχνών του θεάτρου Σταθμός.

Κυρία Χέλμη, πώς αισθάνεται μια ηθοποιός με την πολύ μεγάλη δική σας θεατρική εμπειρία να συνεργάζεται με τόσο νέους, έστω και πολύ ταλαντούχους, ηθοποιούς;
Κατερίνα Χέλμη: «Αν αισθάνομαι μια εκλεκτική συγγένεια με τα παιδιά που παίζουμε μαζί στο έργο της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Πατρίδα τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά», είναι ακριβώς γιατί πρόκειται για παιδιά ταλαντούχα. Αλλωστε, και το ίδιο το θέατρο Σταθμός, σε μια περιοχή που παλιά ονομαζόταν «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» – εννοώ την περιοχή του Μεταξουργείου -, είναι ένας χώρος που εμπνέει και όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ. Εχω δει και στο εξωτερικό αντίστοιχα μικρά θέατρα που αποκαλούνται «θέατρα τσέπης», σε δρόμους με ονόματα συγγραφέων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους γύρω από το θέατρο Σταθμός δρόμους. Μια «γειτονιά των αγγέλων» η γειτονιά μας, με ό,τι κι αν εννοεί ή υπαινίσσεται η φράση αυτή».

Τι σημαίνει, κ. Καρατζογιάννη, να έχετε ανάμεσα στους συνεργάτες σας μια ηθοποιό του βεληνεκούς της κυρίας Κατερίνας Χέλμη;
Μάνος Καρατζογιάννης: «Αναμφίβολα η παρουσία της κυρίας Κατερίνας Χέλμη είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή αλλά και ευθύνη για εμάς. Τόσο στη συνείδηση του σιναφιού όσο και του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και ευρύτερα ακόμη, είναι ταυτισμένη με το ήθος που εξέφραζε μια άλλη εποχή. Στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου έχει τη δική της ιστορία. Οσον αφορά τον προσωπικό της μύθο, είναι τόση η ζεστασιά, το χιούμορ και η γενναιοδωρία της που θα έλεγα ότι η ίδια δεν τον αντιλαμβάνεται. Σαφέστατα δίπλα της αισθάνεται κανείς ασφάλεια και συγκίνηση».

in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024