Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Λύση που να μη θίγει τα εθνικά συμφέροντα

Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Λύση που να μη θίγει τα εθνικά συμφέροντα

«Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση.

«Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο
ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα», επισήμανε
ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την
ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «247» ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμα τη θέση της: «Η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό, έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα και έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τη θέση της κυβέρνησης». Επιπλέον, κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για «διγλωσσία» της κυβέρνησης, καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

«Εσωτερικές αντιθέσεις σπαράσσουν τη ΝΔ»

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το σθένος να τοποθετηθεί με καθαρότητα και να πει τι θέλει από τις διαπραγματεύσεις, λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων που «σπαράσσουν» τη Νέα Δημοκρατία. Όπως ανέφερε, «είναι φανερό ότι η ΝΔ είναι χωρισμένη σε τουλάχιστον τρία κομμάτια στο ζήτημα αυτό. Υπάρχει ο χώρος που ορίζεται από την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ο φιλελεύθερος που δεν μιλά με δυνατή φωνή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος για να φέρει στην επιφάνεια αυτή τη φωνή, αλλά δεν το κάνει, ενώ υπάρχει και μια άλλη πτέρυγα που «φλερτάρει καθαρά» με ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις».

Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων

Χαρακτήρισε ένα «πρώτο πλαίσιο» την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την κατάθεση των προτάσεων από τον κ. Νίμιτς και σημείωσε πως το γενικό πλαίσιο στο οποίο διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων.

Σε ερώτηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και για τις φωνές εκείνες που δεν θέλουν να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ως εξής: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου για να μιλάμε για νίκες και ήττες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα αποτελέσει λύση και για τις δύο πλευρές. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουμε σε μία προσπάθεια συνεννόησης, κατανόησης, αμοιβαίων υποχωρήσεων. Είναι λίγο υποκριτικό το γεγονός ότι μια σειρά από εθνικιστικές ομάδες ή συσπειρώσεις ή ΜΜΕ που προωθούν γραμμές υπερπατριωτικές συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους διότι το σημερινό όνομα πΓΔΜ εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία».

Όχι αντιμετώπιση με όρους συλλαλητηρίου

Σχετικά με το συλλαλητήριο, που οργανώνεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη την κοινή γνώμη και τις διαφορετικές απόψεις οι οποίες μπορεί να κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο αλλά δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα με όρους συλλαλητηρίου. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους όρους του 1992, η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πάρα πολύ και τα σημερινά συλλαλητήρια δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βίωσε η χώρα 25 χρόνια πριν».

Η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία για το εκκλησιαστικό ζήτημα

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έθεσε η Εκκλησία, αναφέρθηκε στις επιστολές που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα διαχειριστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία το εκκλησιαστικό ζήτημα.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024