Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mε 154 «ναι» πέρασε το πολυνομοσχέδιο μετά από θυελλώδη συζήτηση

Mε 154 «ναι» πέρασε το πολυνομοσχέδιο μετά από θυελλώδη συζήτηση

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης, με 154 «ναι» επί 295 ψηφισάντων. Την κυβερνητική πλειοψηφία ενίσχυσε με τη ψήφο της η ανεξάρτητη βουλευτής Θ.Μεγαλοοικονόμου, προσχωρώντας μάλιστα, μετά από αίτημά της, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Της ψήφισης προηγήθηκε θυελλώδης συζήτηση με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης να χτυπά κόκκινο. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, με 154 «ναι» επί παρόντων 295. Την κυβερνητική πλειοψηφία ενίσχυσε με τη ψήφο της η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων), κάτι που είχε πράξει και κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2018 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο η έκπληξη που επιφύλαξε αυτή τη φορά η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ήταν το αίτημα της να ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έγινε αποδεκτό, όπως ανακοίνωσε η γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, θυελλώδης συζήτηση με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης να χτυπά κόκκινο. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Οι διατάξεις για τις απεργίες, τα οικογενειακά επιδόματα, και τους πλειστηριασμούς βρέθηκαν στο επίκεντρο, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να προσπαθούν να υπερασπιστούν τις επιλογές τους και την αντιπολίτευση να μιλά για καταστροφικές διατάξεις για την οικονομία και την κοινωνία, και να προεξοφλεί ότι υπό τέτοιες συνθήκες η κρίση δεν θα τελειώσει.

Μίλησαν δε για ψέμα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, με τον Κ.Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αν και παραδέχθηκε ότι κάποιες από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν είναι αυτές που θα έφερνε η ίδια αν δεν είχε την πίεση των δανειστών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόνισε τη σημασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Ειδικά ο κ. Τσίπρας εστίασε στα θετικά σημεία του πολυνομοσχεδίου, ανέδειξε τις ειδοποιούς διαφορές με τη ΝΔ, και επανάλαβε ότι τον Αύγουστο η χώρα απαλλάσσεται από τα μνημόνια.

Νόμος του κράτους με 154 «ναι»

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου τάχθηκαν 154 βουλευτές και κατά 141, επί 295 ψηφισάντων.

Επί της αρχής καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η Χ.Α., το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, το οποίο, όμως, επέλεξε στην ονομαστική ψηφοφορία να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 211 για τις απεργίες.

Τα επίμαχα άρθρα

Το άρθρο 211 για τις απεργίες (που τέθηκε σε ονoμαστική με πρόταση του ΚΚΕ) συγκέντρωσε 155 θετικές ψήφους (135 «όχι» και 5 «παρών»), καθώς εκτός της κυρίας Μεγαλοοικονόμου το υπερψήφισε και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.

Το άρθρο 208 για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (που τέθηκε σε ονoμαστική με πρόταση του ΚΚΕ) πέρασε με 154 θετικές ψήφους.

Το άρθρο 214 για τα οικογενειακά επιδόματα επί του οποίου ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ, εκτός των θετικών ψήφων της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταγράφηκε το «παρών» του ΚΚΕ και της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα. Ειδικότερα το άρθρο πέρασε με 154 «ναι», 125 «όχι» και 16 «παρών».

Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν ακόμα τα άρθρα για την διαμεσολάβηση, το ΤΧΣ και η τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το Δημόσιο (με πρόταση της ΔΗΣΥ) που πέρασαν με 154 «ναι».

Ο φερόμενος ως παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας Κ.Ζουράρις ψήφισε «ναι σε όλα», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μιχελογιαννάκης ψήφισε επίσης θετικά σε όλα τα άρθρα δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το άρθρο για τα καζίνο, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψιν του ότι το εν λόγω άρθρο δεν είχε τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.

Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Επίθεση για υποκρισία στην ΝΔ και έμφαση στο τέλος των μνημονίων

Στο ότι τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται απόψε οδηγούν στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια στο τέλος των μνημονίων και το ξέφωτο, εστίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για καταστροφολογία, που δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, ενώ στο ζήτημα των απεργιών κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία. Αντίθετα διαφορετική στάση κράτησε απέναντι στην κριτική του ΚΚΕ, του οποίου η στάση όπως τόνισε είναι γνωστή και διακριτή.

Σε υψηλούς πάντως τόνους είπε ότι με την κυβέρνηση αυτή η απεργία ούτε κινδυνεύει, ούτε υπονομεύεται.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, σημείωσε ότι έχει πολύ περισσότερες θετικές ρυθμίσεις από ότι άλλες συμφωνίες και νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Επανέλαβε τη δέσμευση ότι εντός του 2018 θα βρεθεί λύση για να αναπληρωθούν απώλειες από τα οικογενειακά επιδόματα για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων και πολύτεκνων.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι στόχος της επόμενης περιόδου είναι η επούλωση των πληγών της κρίσης και το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης.

Μητσοτάκης: Υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας

Τα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο αποτελούν μεγάλο ψέμα που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει για να κοροϊδέψει το λαό, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τους τόνους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ομιλίας του στην Ολομέλεια.

«Καθημερινά προκαλείτε μεγάλη βλάβη στην οικονομία, τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι πλέον ο κόσμος γνωρίζει ότι «όσο γρηγορότερα φύγει η κυβέρνηση αυτή τόσο καλύτερα για τη χώρα».

«Είστε κυβέρνηση οπερέτα που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ, και πλέον δεν σας εμπιστεύονται οι πολίτες» σημείωσε.

Κάνοντας δε πιο έντονο το προεκλογικό άρωμα της ομιλία του δεν παρέλειψε να πει τι θα αλλάξει η ΝΔ στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με ειδική αναφορά στα οικογενειακά επιδόματα.

Επίσης, έκανε αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, κρίνοντας ανεπαρκή την κυβέρνηση να διαχειρισθεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα και ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ΝΔ.

Γεννηματά: Απόψε βιώνουμε την ολοκλήρωση της Τριλογίας της Εξαπάτησης

Για πλήρη υποταγή στις εντολές των δανειστών κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως «προκαταβολή» τα μέτρα των 1,8 δισ. που ψηφίστηκαν στον Προϋπολογισμό για το 2018. «Και τώρα ήρθε η ώρα για την αποπληρωμή με την ψήφιση όλων όσων σας ζήτησε η τρόικα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης» συμπλήρωσε στην έναρξη της τοποθέτησής της.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για κυνισμό της κυβέρνησης, καθώς στην Ελλάδα της δημογραφικής κρίσης βάζει κόφτη στα επιδόματα 67.000 τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ μειώνει τη φορολογία στους μεγαλοϊδιοκτήτες των επιχειρήσεων του τζόγου.

Ακόμη, η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε αν πιστεύει κανείς πως η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση. «Ποιος στ’ αλήθεια πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε σήμερα, την διαιώνιση των capital controls και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία».

        Κουτσούμπας: Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους

        «Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για το συμφέρον των μεγάλων. Αυτό κάνετε και με τα οικογενειακά επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων. Βάζετε στο στόχαστρο και τα επιδόματα αναπήρων. Γίνεστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων και γι’ αυτό θα λογοδοτήσετε» τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

        Αναφορικά με τις διατάξεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την απεργία, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι θέτουν σε εφαρμογή το «ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας.

        «Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πως θα βάλετε εμπόδια» τόνισε, συμπληρώνοντας για τους πλειστηριασμούς ότι «χορεύετε πάνω από την δυστυχία όσων χάνουν τα σπίτια τους και κομπάζετε για τα κέρδη όσων βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική σας έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα γι’ αυτό και προχωράτε σε πλειστηριασμούς στα μουλωχτά».

        Θεοδωράκης: Στο Σκοπιανό κάποιοι δουλεύουν παρασκηνιακά για μια ακόμη εθνική ήττα

        Με σφοδρή κριτική κατά της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τα βέλη του έστρεψε κατά των ΑΝΕΛ, καταγγέλλοντας «μικροπολιτικά παιχνίδια».

        Χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση «φρανκενστάιν» και «μνημείο συγκεντρωτισμού».

        «Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως τις κοινοβουλευτικέ διαδικασίες. Η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά εάν δεν χαράξουμε δικό μας δρόμο. Ο δρόμος θέλει σχέδιο και μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που δεν διαθέτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

            Λεβέντης: Δηλαδή το 2014 που η κυβέρνηση υποσχόταν ότι σκίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο της;

            Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Β.Λεβέντης. «Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

            Σχολιάζοντας δε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για πιέσεις απο τους δανειστές και συμβιβασμούς που επέβαλε η δύσκολη πραγματικότητα είπε χαρακτηριστικά «άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;».

            Χαρακτήρισε πάντως την παραπάνω τοποθέτηση της κυβέρνησης, ως «ομολογία ειλικρίνειας». Αναρωτήθηκε δε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.

            Οι τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

            Κόντρα για πλειστηριασμούς, επιδόματα

            Το κλίμα φορτίστηκε από νωρίς το πρωί, με το θέμα των πλειστηριασμών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

            «Ιδιώτες κατά ιδιωτών είναι οι μοναδικές υποθέσεις πρώτων κατοικιών που έχουν πλειστηριαστεί. Σας προκαλώ να δώσετε παραδείγματα, δεν υπάρχει ούτε μία πρώτη κατοικία που να έχει πλειστηριαστεί για χρέη στο Δημόσιο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις βολές της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη για έλλειψη προστασίας της πρώτης κατοικίας.

            «Δεν προστατεύεται ρητά από 1η Μαΐου η πρώτη κατοικία απέναντι στο Δημόσιο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση.


            Την διαβεβαίωση ότι εντός του 2018 η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις μειώσεις στα πολυτεκνικά επιδόματα, έκανε στην Βουλή η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, υπερασπιζόμενη πλήρως κατά τα άλλα τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο.

            Μάλιστα εμφανίστηκε επικριτική σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των μειώσεων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κάνοντας λόγο, λέγοντας ότι υπήρχε ανισοτιμία μεταξύ των οικογενειών με ένα ή δυο παιδιά και των οικογενειών με τρία παιδιά και άνω, κάτι που οι επίμαχες ρυθμίσεις, κατά την ίδια, θεραπεύουν.

            Για μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο στην Υγεία έκανε λόγο ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου. Έκανε λόγο για «τοξική» ενημέρωση των συστημικών ΜΜΕ και «τοξική» κριτική, ενώ υποστήριξε ότι οι διατάξεις «υπηρετούν τον πολιτικό στόχο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης μέσα από ένα σύγχρονο, βιώσιμο και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

            Τις πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου Οικονομίας για την τόνωση της ανάπτυξης ανέδειξε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, εξαγγέλοντας δύο μείζονος -όπως είπε- σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες.

            Η μία‭ ‬αφορά‭ ‬τη‭ ‬συνολική‭ ‬αναμόρφωση‭ ‬και‭ ‬εκσυγχρονισμό‭ ‬του θεσμικού‭ ‬πλαισίου‭ για ‬το‭ ‬Πρόγραμμα‭ ‬Δημοσίων‭ ‬Επενδύσεων, το οποίο‭ ‬υπάρχει‭ ‬από‭ ‬το‭ 1955‭ και δεν ‬μπορεί‭ ‬να‭ ‬ανταποκριθεί‭ ‬στις σύγχρονες ανάγκες‭.‬ Η άλλη περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανίας, η οποία και αποτελεί προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

            Στο ζήτημα της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοφώνων επικεντρώθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επαναλαμβάνοντας τη ρητή διαβεβαίωση ότι «ουδείς πρέπει να ανησυχεί, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε πολιτικές τύπου σοκ και δέος».

            Στις διατάξεις για τη διαμεσολάβηση που έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στον νομικό κόσμο εστίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αποδίδοντας τις αντιρρήσεις σε παγιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες.

            «Τον θεσμό του Διαμεσολαβητή, ενώ όλοι τον επικροτούν όταν έρχεται η ώρα υλοποίησής του, υπάρχουν προσκόμματα και αντιδράσεις, γιατί παγιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες δεν θέλουν να αφήσουν νέες ιδέες, δοκιμασμένες και πετυχημένες, να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

            Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα θέματα τόσο του πολυνομοσχεδίου, όσο και για την περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών έκανε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.

            Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε, αυτοχαρακτηρίζεται ως ορθόδοξος μαρξιστής και με μεγάλη ευκολία εισηγείται τον περιορισμό της απεργίας, κατά τρόπο ανάλογο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αναφορικά με την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών και τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη, ο κ. Δένδιας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εμφανίζει την χώρα ως έσχατο υποτελή.

              in.gr

              Sports in

              LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

              LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

              Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

              in.gr | Ταυτότητα

              Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

              Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

              Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

              Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

              Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

              ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

              Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

              ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

              Τετάρτη 17 Απριλίου 2024