Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Toυρκία: Πυρά για διακήρυξη Συνόδου του ευρωπαϊκού Νότου για Κυπριακό

Toυρκία: Πυρά για διακήρυξη Συνόδου του ευρωπαϊκού Νότου για Κυπριακό

Για διαστρεβλωμένες και μη παραγωγικές τοποθετήσεις σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού κάνει λόγο η Τουρκία μετά την κοινή διακήρυξη των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ στρέφεται κατά της ελληνοκυπριακής στάσης στην οποία καταλογίζει την αποτυχία των διαπραγματευτικών διαδικασιών.

Για διαστρεβλωμένες και μη παραγωγικές τοποθετήσεις σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού κάνει λόγο η Τουρκία μετά την κοινή διακήρυξη των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ στρέφεται κατά της ελληνοκυπριακής στάσης στην οποία καταλογίζει την αποτυχία των διαπραγματευτικών διαδικασιών. Αφήνοντας σαφείς αιχμές για το αποτέλεσμα της Συνόδου, η Άγκυρα σημειώνει:

«Οι τοποθετήσεις αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα για το πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η έβδομη παράγραφος της κοινής δήλωσης που υιοθετήθηκε κατά την τέταρτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο (Med7) που διεξήχθη στη Ρώμη στις 10 Ιανουαρίου με την συμμετοχή της Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Μάλτας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, περιέχει διαστρεβλωμένες και μη παραγωγικές τοποθετήσεις σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης της Κύπρου».

»Αυτές οι τοποθετήσεις αντικατοπτρίζουν την ελληνοκυπριακή στάση, η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία για την αποτυχία των διαπραγματευτικών διαδικασιών που ξεκίνησαν στο νησί το 2008 και έληξαν το 2017 χωρίς αποτέλεσμα μετά το πέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο».

»Αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα για το πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθειά της να εμποδίσει την διευθέτηση».

»Το γεγονός ότι τέτοιους είδους τοποθετήσεις – οι οποίες δεν είναι καθόλου αμερόληπτες και αντανακλούν τη θέση των Ελληνοκυπρίων – επιτρέπονται σε διακήρυξη της Med7, μιας ομάδας που περιλαμβάνει πολλά σημαντικά μέλη της ΕΕ, δεν προσφέρει καμία θετική συμβολή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή διακήρυξη της τέταρτης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρονται τα εξής συμπεράσματα για το Κυπριακό:

«Παρακολουθούμε από κοντά και επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας σε μια συνολική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος της Κύπρου, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της και της διαφύλαξης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου (…). Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη συμφωνία, και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η καλύτερη προστασία για μια επανενωμένη Κύπρο».

in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024