Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Οφείλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με την Τουρκία

Βουλγαρία: Οφείλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με την Τουρκία

Η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε τη βούλησή της να «εξομαλύνει» τις σχέσεις της Ευρώπης με τη γειτονική Τουρκία, αλλά «χωρίς να κρύψει τα προβλήματα». «Οφείλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας.

Η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε τη βούλησή της να «εξομαλύνει» τις σχέσεις της Ευρώπης με τη γειτονική Τουρκία, αλλά «χωρίς να κρύψει τα προβλήματα».

«Οφείλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας.

Ο Μπορίσοφ χαιρέτισε και πάλι τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνήφθη τον Μάρτιο 2016 ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σημαντική για την Ευρώπη» και επισημαίνοντας ότι «μείωσε σημαντικά» τις μεταναστευτικές ροές.

Η Βουλγαρία έχει χερσαία σύνορα μήκους 259 χλμ. με την Τουρκία και μια μειονότητα 700.000 Τούρκων, η προέλευση των οποίων ανάγεται στη Οθωμανική αυτοκρατορία.

«Η Τουρκία απομακρύνεται»

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ επανέλαβε πως η Τουρκία απομακρύνεται «με μεγάλα βήματα» από την Ευρώπη με την καταστολή που επέβαλε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Θα δούμε ποιες θα είναι οι πρόοδοι, όμως δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος όσο θα υπάρχουν δημοσιογράφοι μέσα στις τουρκικές φυλακές», υπογράμμισε.

«Πιστεύουμε πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ευρώπης σε πολυάριθμα ζητήματα όπως οι πρόσφυγες, η τρομοκρατία, η οικονομία, η ενέργεια», είχε τονίσει νωρίτερα σήμερα από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Οφείλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις με (τους Τούρκους) χωρίς να κρύβουμε τα προβλήματα», δήλωσε αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και το δικαστικό σύστημα. «Είναι προτιμότερο να συζητούμε με εντιμότητα για τη σχέση που πρέπει να έχουμε μαζί τους, επειδή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ».

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024