Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για πλαφόν στον αριθμό προσφύγων

Συμφωνία για πλαφόν στον αριθμό προσφύγων

Η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης προβλέπει πλαφόν 220.000 προσφύγων το χρόνο και περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης στα 1.000 άτομα το μήνα, βάσει νέας ρύθμισης.

Η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης προβλέπει πλαφόν 220.000 προσφύγων το χρόνο και περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης στα 1.000 άτομα το μήνα, βάσει νέας ρύθμισης.

Μετά την είδηση για συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τα επιμέρους σημεία στα οποία συμφώνησαν Μέρκελ, Ζέεχοφερ και Σουλτς βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Βάσει της συμφωνίας στόχος Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών είναι ο περιορισμός των προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, στις 180.000 με 220.000. Επιπλέον τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε μια επ΄ αόριστον αναστολή της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων έως ότου καταλήξουν σε νέα ρύθμιση. Όπως προβλέπει η συμφωνία, εντός του μηνός θα ψηφιστεί νόμος, ο οποίος θα αναστέλλει την οικογενειακή επανένωση, και πέραν του Μαρτίου, έως ότου οι τρεις εταίροι συμφωνήσουν στην εν λόγω ρύθμιση, το αργότερο στις 31 Ιουλίου. Τα τρία κόμματα θέτουν ωστόσο όριο τους 1.000 πρόσφυγες το μήνα για την οικογενειακή επανένωση από την ημέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης.

Παγώνουν οι φορολογικοί συντελεστές
Την ίδια στιγμή τα τρία κόμματα συμφωνούν να μην υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις. Κατά συνέπεια δεν έγινε δεκτό το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 42% στο 45%.

Σύμφωνα με το προσωρινό κείμενο της συμφωνίας -28 σελίδων- μεταξύ CDU/CSU και SPD, στόχος των διαπραγματεύσεων είναι μια «σταθερή κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων». Όπως σημειώνεται στο προοίμιο τα κόμματα επιδιώκουν μια «νέα αρχή στην ευρωπαϊκή πολιτική». Εκτός αυτού οι τρεις δυνητικοί εταίροι επιθυμούν να «ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να γεφυρωθούν τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί».

Οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24 ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική, αλλά και η υγεία. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 45 δις ευρώ, οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ήδη χθες το πρωί σε ένα συνολικό κόστος που φθάνει το διπλάσιο ποσό.

Έκτατο συνέδριο του SPD στις 21 Ιανουαρίου
Μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων το πρωί, οι αρχηγοί των κομμάτων θα καταθέσουν προς έγκριση στα προεδρία τους τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη. Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αίτημα του προέδρου Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Dpa, Afp, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος



Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024