Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δήλωση του ΥΠΕΞ της αυστριακής κυβέρνησης παραπέμπει στον ναζισμό

Δήλωση του ΥΠΕΞ της αυστριακής κυβέρνησης παραπέμπει στον ναζισμό

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερ Κικλ (FPO, ακροδεξιά) προκάλεσε πολεμική προτείνοντας τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο με «συγκεντρωμένο» τρόπο σε ειδικά κέντρα, ένας όρος που ερμηνεύθηκε ότι απηχεί τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Νέα ρατσιστική δήλωση φτάνει από την αυστριακή κυβέρνηση όσον αφορά στη φιλοξενία προσφύγων στη χώρα. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερ Κικλ (FPO, ακροδεξιά) προκάλεσε πολεμική προτείνοντας τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο με «συγκεντρωμένο» τρόπο σε ειδικά κέντρα, ένας όρος που ερμηνεύθηκε ότι απηχεί τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σε παρέμβασή του σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Κικλ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «διαμορφωμένης δομής που θα επιτρέψει τον περιορισμό με συγκεντρωμένο τρόπο σε έναν τόπο εκείνων που ξεκίνησαν μια διαδικασία αίτησης ασύλου».

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη χρησιμοποίηση του όρου «συγκεντρωμένος» ο Κικλ είπε ότι δεν είχε «σε καμία περίπτωση την πρόθεση να προκαλέσει», προτείνοντας εναλλακτικά την έκφραση «συνάθροιση ανθρώπων σε έναν χώρο».

Οι δηλώσεις αυτές, από στέλεχος ενός κόμματος που ιδρύθηκε από πρώην ναζί, προκάλεσαν αμέσως θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αλεξάντερ Πόλακ, υπεύθυνος της ΜΚΟ αρωγής προς τους πρόσφυγες, SOS Mitmensch, δήλωσε πως «έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα». Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, διαδήλωσαν τη «διαφωνία τους στην παρείσφρηση της γλώσσας του εθνικοσοσιαλισμού στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε».

Η λαϊκή εφημερίδα Kronen Zeitung, που δεν θεωρείται ιδιαίτερα φιλική προς τους πρόσφυγες, έκανε λόγο για «επιλογή μιας περίπλοκης λέξης».

Στην κυβέρνηση του συντηρητικού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανέλαβε καθήκοντα στα μέσα Δεκεμβρίου, συμμετέχουν έξι υπουργοί του FPO, στους οποίους περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών.

Το FPO θέλει να σταματήσει η χορήγηση επιδομάτων υπό μορφή χρημάτων για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε κέντρα που διαχειρίζεται το κράτος διαφορετικά δεν πρέπει να δικαιούνται παρά μόνο τρόφιμα και υλική βοήθεια.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο αντικαγκελάριος Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, πρόεδρος του κόμματος, πρότεινε οι αιτούντες άσυλο να περιοριστούν σε «στρατώνες» με απαγόρευση εξόδου μετά μια ορισμένη ώρα. Στη συνέχεια δήλωσε πως οι δηλώσεις του «παρερμηνεύτηκαν».

Ανάλογο επεισόδιο και στη Γερμανία

Στη γειτονική Γερμανία, ευρωβουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας προκάλεσε πολεμική την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια «τελική λύση στο μεταναστευτικό», ένας όρος που θεωρήθηκε ότι παραπέμπει στην «τελική λύση» των ναζί.

Χθες η εβραϊκή κοινότητα της Βιέννης επανέλαβε την άρνησή της να έχει οποιαδήποτε επαφή με εκπροσώπους του FPO, υπογραμμίζοντας πως ορισμένα μέλη του κόμματος αυτού βρίσκονται κοντά με νεοναζιστικούς αναθεωρητικούς κύκλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024