Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εποικοδομητική η συζήτηση» Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

«Εποικοδομητική η συζήτηση» Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν.Ντιμιτρόφ, ενώ εντατικοποιούνται οι διεργασίες για λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Για εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μιλά το υπουργείο Εξωτερικών. Σχόλια δε προκάλεσε η ασάφεια στις πληροφορίες που αφορούσαν το πού και πότε θα γίνει η συνάντηση.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, ενώ εντατικοποιούνται οι διεργασίες για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Για εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μιλά το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχόλια δε προκάλεσε η ασάφεια στις πληροφορίες που αφορούσαν το πού και πότε θα γίνει η συνάντηση. Όπως αναφέρει το voria.gr η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», αν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε ούτε το χρόνο, αλλά ούτε και τον τόπο της συνάντησης.

Σχετικά με τη συνάντηση η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «οι υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος».

«Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών» καταλήγει η ανακοίνωση της Βασ. Σοφίας.

Στις 17 Ιανουαρίου η συνάντηση Νίμιτς με διαπραγματευτές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αναγγέλλοντας την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση».

Ο κ. Οσμάνι αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασια «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το 2018 ως «χρυσή χρονιά».

in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024