Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις Παλαιστίνιοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Τρεις Παλαιστίνιοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι εξάρθρωσαν πυρήνα παλαιστίνιων κατασκόπων που είχαν στρατολογηθεί από Ιρανούς πράκτορες στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας Σιν Μπετ, σε τρεις Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ασκήθηκαν διώξεις για κατασκοπεία και τρομοκρατία.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι εξάρθρωσαν πυρήνα παλαιστίνιων κατασκόπων που είχαν στρατολογηθεί από Ιρανούς πράκτορες στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας Σιν Μπετ, σε τρεις Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ασκήθηκαν διώξεις για κατασκοπεία και τρομοκρατία. Οι άνδρες αυτοί φέρονται να ομολόγησαν ότι δέχτηκαν να εκτελέσουν αποστολές που τους ανέθεσε το Ιράν.

Μεταξύ άλλων ήταν η προετοιμασία μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας και η παράδοση ισραηλινών καρτών SIM για κινητά τηλέφωνα στους ανθρώπους που τους έδιναν τις οδηγίες.

Σύμφωνα πάντα με τη Σιν Μπετ, ένας από τους συλληφθέντες, ο Μοχάμεντ Μαχάρμα, 20 ετών, προσπαθούσε να συγκροτήσει έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» στη Δυτική Όχθη για λογαριασμό του Ιράν. Ο 29χρονος στρατολογήθηκε από τον εξάδελφό του, τον Μπασάρ Μαχάρμα, ο οποίος κατοικεί στη Νότια Αφρική και εργάζεται για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Επωφελούμενος από ένα ταξίδι του Μοχάμεντ στη Νότια Αφρική, ο Μπασάρ οργάνωσε συναντήσεις με Ιρανούς πράκτορες που έδωσαν στον 29χρονο οδηγίες για το πώς να συστήσει τον πυρήνα αυτόν. Πληρώθηκε 8.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του, κυρίως επειδή στρατολόγησε με τη σειρά του άλλους δύο Παλαιστίνιους από τη Χεβρώνα, την πόλη όπου κατοικούσε και ο ίδιος.

Η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας δεν διευκρινίζει αν η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής γνώριζε για τη δράση των Ιρανών ή για τις κινήσεις του Παλαιστίνιου στη χώρα.

Νετανιάχου: Το Ιράν λειτουργεί με τρομοκρατικό τρόπο

Οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Νότια Αφρική είναι τεταμένες, αλλά η ανακοίνωση της Σιν Μπετ αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως κόμβος από τους Ιρανούς κατασκόπους.

«Κατέστη σαφές, κατά τη διάρκεια της έρευνας της Σιν Μπετ, ότι οι Ιρανοί πράκτορες χρησιμοποιούν τη Νότια Αφρική ως σημαντικό πεδίο για τον εντοπισμό, τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση αντιισραηλινών πρακτόρων στη Δυτική Όχθη» αναφέρει, προσθέτοντας ότι πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στη χώρα αυτή «από την Τεχεράνη» στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής και η πρεσβεία του Ιράν στην Πρετόρια δεν έχουν αντιδράσει προς το παρόν στους ισχυρισμούς των ισραηλινών αρχών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι το Ιράν λειτουργεί με «ανατρεπτικό και τρομοκρατικό τρόπο (…) δεν βοηθά απλώς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον Ισλαμικό Τζιχάντ αλλά επίσης προσπαθεί να οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες εντός του κράτους του Ισραήλ, εναντίον των πολιτών του».

Η Σιν Μπετ δεν διευκρίνισε το πότε θα δικαστούν οι τρεις συλληφθέντες, ούτε αν έχουν συναντηθεί με δικηγόρο.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024