Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σόλων, ο πρώτος αττικός ποιητής (Μέρος Α’)

Σόλων, ο πρώτος αττικός ποιητής (Μέρος Α’)

Μια πραγματικά ξεχωριστή προσωπικότητα

Στα μέχρι τούδε άρθρα της ενότητας που είναι αφιερωμένη στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε μεγάλες μορφές του ελληνικού κόσμου (Όμηρος, Ησίοδος, Αρχίλοχος, Καλλίνος, Τυρταίος, Μίμνερμος κ.ά.), που με το έργο τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός νέου πνευματικού οικοδομήματος, ενός νέου πνευματικού βίου κατά τον 8ο και τον 7ο αιώνα π.Χ.

Παραδόξως, η Αττική, η Αθήνα —προμαχώνας και στήριγμα της Ελλάδας κατά τον Πίνδαρο, πνευματικό κέντρο της κατά τον Θουκυδίδη— έμενε σιωπηλή κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Όταν, όμως, έφθασε ο καιρός της, η Αθήνα κατάφερε όχι μόνο να αφομοιώσει την πνευματική παραγωγή που φούντωνε και ωρίμαζε ολόγυρά της, αλλά και να της δώσει μια νέα μορφή, να την αναμορφώσει δημιουργικά. Το κέντρο της αττικής γης έγινε το σημείο συγκλίσεως ιδεών, θέσεων και αξιών από όλα τα μέρη του ελληνικού κόσμου, το λίκνο της περίφημης Κλασικής Εποχής (490/80-323 π.Χ.).

Αψευδής μάρτυρας της εποχής αυτής είναι ο ξακουστός στα πέρατα του κόσμου Παρθενώνας. Πρόδρομός της, ο αθηναίος Σόλων, ο πρώτος αττικός ποιητής.

Ο Σόλων, που γεννήθηκε περί το 640 π.Χ. και πέθανε περί το 560 π.Χ., λογίζεται ως ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.

Ως νομοθέτης, προέβη σε ιδιαίτερα σημαντικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, προσέδωσε δε ανθρωπιστικό χαρακτήρα στο αθηναϊκό δίκαιο.

Ως ποιητής, εξωτερίκευσε την κοσμοθεωρία του σε ιαμβικό τρίμετρο και τροχαϊκό τετράμετρο, όπως ο Αρχίλοχος. Έγραψε ελεγείες όπως ο Καλλίνος και ο Τυρταίος, ενώ στο έργο του είναι εμφανής η πνευματική κληρονομιά του Ησιόδου.

Όμως, παρ’ όλες τις επιδράσεις που δέχτηκε, ο Σόλων έγινε εντέλει ένας ποιητής εξ ολοκλήρου αυτοτελής, μια πραγματικά ξεχωριστή προσωπικότητα, στην οποία ζωή και δράση εναρμονίστηκαν πλήρως.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Σόλων, ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024