Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για το «σμήνος» σεισμών στο Κιλκίς

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για το «σμήνος» σεισμών στο Κιλκίς

Αρκετές σεισμικές δονήσεις μικρής έντασης, ακολούθησαν του σεισμού εντάσεως 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6.24 το πρωί στο Κιλκίς. Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος και συστήνουν ψυχραιμία στους κατοίκους.

Αρκετές σεισμικές δονήσεις μικρής έντασης, ακολούθησαν του σεισμού
εντάσεως 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6.24 το πρωί στο
Κιλκίς. Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν ο πρωινός
σεισμός ήταν ο κύριος και συστήνουν ψυχραιμία στους κατοίκους.

Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα εάν ο σεισμός των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ο κύριος, καθώς όπως είπε, προηγήθηκε ένα «σμήνος» σεισμών. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μετά την πρωινή ισχυρή δόνηση, ακολούθησαν αρκετοί σεισμοί μικρής έντασης έως και 2,5 Ρίχτερ, οι οποίοι όμως έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους λόγω και του μικρού εστιακού βάθους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή φόβου. Νωρίτερα, είχε δηλώσει για τους δέκα περίπου δονήσεις που καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας με μεγαλύτερη αυτή των 4,7 Ρίχτερ, πως επρόκειτο για φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων .

Πρόσθεσε, πως «έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Σκορδίλης: Αναλύουμε τη σεισμική διέγερση στην περιοχή

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακοτρείο 104,9» συνέστησε να περιμένουμε να δούμε και να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης προτού προβούμε σε εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Αυτή τη στιγμή -εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ- «μαζεύουμε ήδη στοιχεία και προχωρούμε στην ανάλυση της σεισμικής διέγερσης, αλλά για να έχουμε εμείς πρώτα πληροφορίες θα πρέπει να μας δώσει η φύση αυτές τις πληροφορίες. Όσο περισσότερους μικροσεισμούς απ’ αυτή τη διέγερση έχουμε, τόσο περισσότερο συμπαγής είναι η εικόνα που παίρνουμε».
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, «οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο χώρος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν κάποιο μεγάλο γεγονός και δεν συνδέεται με γνωστούς μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, όπως του 1931, με επίκεντρο το Βαλάντοβο (μέγεθος 6,7 Ρίχτερ)».

Πρόσθεσε, πως δεν συνδέεται άμεσα ούτε μ’ εκείνο το περιστατικό ούτε με τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1978 εδώ, στην περιοχή των λιμνών, ούτε με άλλους μεγάλους σεισμούς του χώρου. Ανήκει, όμως, όπως είπε «στην ίδια μεγάλη σεισμική ζώνη, που είναι γνωστή ως σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική-νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια, περνώντας σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Αξιό προς τα δυτικά και τον Στρυμώνα προς τα δυτικά.

Είναι μια ζώνη που κατά καιρούς δίνει διάφορα ισχυρά γεγονότα και είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου».
Επανέλαβε δε πως εκείνο στο οποίο εστιάζουν τώρα οι σεισμολόγοι είναι να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες «σχετικά με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα», δηλαδή να υπάρξουν πληροφορίες σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό αυτόν, γιατί απ’ αυτά τα στοιχεία θα γίνει δυνατή η εκτίμηση κατά πόσον ο χώρος που έχει διεγερθεί δικαιολογεί κάποια ανησυχία ενός πιθανά ισχυρότερου σεισμού ή αν ο χώρος που διεγέρθηκε δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξης του ίδιου μεγέθους μ’ αυτόν που έχει ήδη γίνει.

Ο καθηγητής Κ.Παπαζάχος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό

«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Κιλκίς (30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης).

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.«Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι εφτά βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024