Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Στην προεδρία της Ε.Ε. με αρχή «η ισχύς πηγάζει από την ένωση»

Βουλγαρία: Στην προεδρία της Ε.Ε. με αρχή «η ισχύς πηγάζει από την ένωση»

Το πιο φτωχό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία, αναλαμβάνει από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, για πρώτη φορά την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, με την πρόθεση να προχωρήσει στην προώθηση καυτών φακέλων, όπως η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Το πιο φτωχό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία, αναλαμβάνει από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, για πρώτη φορά την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, με την πρόθεση να προχωρήσει στην προώθηση καυτών φακέλων, όπως η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

«Η Βουλγαρία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία σε μία χρονική στιγμή κλειδί για την Ένωση. Το σύνθημα «Η ισχύς πηγάζει από την ένωση» ας μάς οδηγεί», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

Μία συναυλία, όπου ένας συνθέτης κλασικής μουσικής θα παρουσιάζει κάθε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι προγραμματισμένη για απόψε στη Σόφια, στο Μέγαρο του Πολιτισμού, το οποίο θα φιλοξενήσει στις 11 και 12 Ιανουαρίου το Κολλέγιο των Επιτρόπων για την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργασθούμε με επιτυχία για τις προτεραιότητές μας », δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 62% των βούλγαρων πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλγαρία, η οποία ενισχύεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, επιμένει στην πολιτική της σύγκλισης παρά τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2020 στο πλαίσιο του Brexit.

Χώρα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνορεύοντας με την Τουρκία, η Βουλγαρία τάσσεται υπέρ της τήρησης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα (Μάρτιος 2016) για τη μετανάστευση και τη βελτίωση των σχέσεων.

Η Σόφια, που επιθυμεί να ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν, θα εργασθεί για την απεμπλοκή της μεταρρύθμισης της συνθήκης του Δουβλίνου, που «αναθέτει» στην χώρα εισόδου την φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και επιμένει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Η προεδρία της Βουλγαρίας, που διαδέχεται την προεδρία της Εσθονίας, θα συμπέσει, επίσης, με την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αφορούν την περίοδο μετάβασης μετά το Brexit και το πλαίσιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

Η Σόφια έχει την πρόθεση θα χρησιμοποιήσει, επίσης, την γνώση της για τα τοπικά θέματα για να συμβάλει στον καθορισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής ως προς τη συνδρομή προς τις χώρες που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία. Μία σύνοδος κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Βουλγαρία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

«Ένας εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων είναι αναγκαίος για την πρόληψη μίας βαλκανοποίησης της Ευρώπης», δηλώνει ο Μπόικο Μπορίσοφ.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024