Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσοχή στα αυτιά σας την Πρωτοχρονιά

Προσοχή στα αυτιά σας την Πρωτοχρονιά

Πώς μπορεί να προκληθεί ένα τραύμα στο αυτί; Αξίζει να ενημερωθείτε εγκαίρως για τους τραυματισμούς που μπορούν να προκαλέσουν τα βεγγαλικά της Πρωτοχρονιάς στα αυτιά, όπως και για στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα.

Με την αλλαγή του χρόνου οι ουρανοί φωτίζονται από πυροτεχνήματα. Χιλιάδες άνθρωποι όμως, μόνο στη Γερμανία, τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας μιας κροτίδας ή ενός πυροτεχνήματος που σκάει δίπλα τους. Μία στιγμή είναι αρκετή για να δημιουργήσει ηχητική πίεση 140 ντεσιμπέλ στο αυτί ή ακόμη και να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο εσωτερικό του. Μεταξύ άλλων υφίσταται βλάβη το αυτί και τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα. Συνήθως αυτή η βλάβη είναι προσωρινή, μερικές φορές όμως είναι και μόνιμη. Οι ειδικοί συνιστούν ωτοασπίδες κατά τη χρήση βεγγαλικών, γιατί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Σε περίπτωση τραυματισμού, αν δεν σταματήσουν η ζάλη, το μούδιασμα, το βουητό, ή οι πόνοι στα αυτιά, πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε το γιατρό σας, συνιστά η Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας της Γερμανίας. Ίσως να είναι απαραίτητη η χορήγηση κορτιζόνης. Ωστόσο, τέτοιοι τραυματισμοί δεν προκύπτουν μόνο εξαιτίας των πυροτεχνημάτων. Ακόμη και ένα αθώο φιλί στο αυτί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Νέα στοιχεία για το ανθρώπινο αυτί έρχονται στο φως

Οι επιστήμονες δεν ασχολούνται μόνο με τους τραυματισμούς αυτού του ανθρώπινου οργάνου. Προσπαθούν συνεχώς να φέρουν στο φως βασικά στοιχεία που κρύβονται στο ανθρώπινο αυτί. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ πρόσφατα έλυσαν το γρίφο σχετικά με τους λοβούς των αυτιών. Μέχρι στιγμής η επιστήμη θεωρούσε ότι για τον τύπο του λοβού σημαντικό ρόλο παίζει η μετάδοση κυρίαρχων και υπολειπόμενων γονιδίων από τον πατέρα ή την μητέρα. Η ομάδα του Τζον Σέφερ από το Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής όμως διαπίστωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 49 διαφορετικά γονίδια ευθύνονται για την ανάπτυξη του λοβού.

Όπως επισημαίνει η συγγραφέας Ελεονόρ Φάινγκολντ στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Human Genetics», «έχουμε αυτά τα 49 γονίδια για τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των λοβών του αυτιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πως αυτά συνεργάζονται μεταξύ τους. Το επόμενο βήμα είναι να ερευνήσουμε αυτό», λέει στη συνέχεια. Ο Σέφερ ελπίζει ότι, «αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα, θα μπορέσουμε επίσης να δουλέψουμε πάνω σε θεραπείες για γενετικές διαταραχές». Κι αυτό γιατί κάποιες διαταραχές ευθύνονται για τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προσώπου ή για την ανάπτυξη του λοβού.

Στοιχεία από μελέτη σχετικά με την ανάπτυξη του αυτιού

Σίγουρα, όχι μόνο οι λοβοί αλλά και τα αυτιά αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Κι ο ελαστικός χόνδρος του αυτιού μεγαλώνει. «Το αυτί ενός νεογέννητου μωρού έχει ακριβώς το ίδιο πλάτος με το αυτί ενός ενήλικα. Γι ‘αυτό είναι στρογγυλό. Αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής μεγαλώνει κατά μήκος. Ακόμα και όταν σταματά η ανάπτυξη των οστών, δεν σταματά να μεγαλώνει ο χόνδρος», εξηγεί ο Κάρστεν Νίμιτς, ο οποίος είναι πολλά χρόνια διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Βιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Σύμφωνα με μελέτη των βιολόγων του Βερολίνου, τα αυτιά των αντρών μεγαλώνουν κατά μήκος δύο με τρία χιλιοστόμετρα το χρόνο, ενώ των γυναικών λίγο λιγότερο. Λόγω γήρατος βέβαια οι λοβοί μακραίνουν, γιατί ο συνδετικός ιστός χαλαρώνει.

Άντρεα Μπαρθελέμι (dpa) / Νατάσα Κουκουγιάννη



Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024