Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Κερδισμένους και χαμένους έχουν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (KOT) της ΔΕΗ που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Κερδισμένους και χαμένους έχουν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (KOT) της ΔΕΗ που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Στους κερδισμένους είναι όσοι το ατομικό ύψος εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος, φτάνοντας τα 22.500 ευρώ για δύο ενηλίκους με τέσσερα παιδιά. Στους κερδισμένους είναι επίσης όσοι έχουν συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ (για μονογονεικές οικογένειες), με «ταβάνι» τα 180.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά.

Με άλλα λόγια, όσοι από τους σημερινούς δικαιούχους του ΚΟΤ υπερβαίνουν τα παραπάνω κριτήρια, «κόβονται» αυτόματα από το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή χάνουν τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Κατ’ επέκταση θα δουν μέσα στο 2018 αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Επί ενός συνόλου σήμερα περίπου 680.000 δικαιούχων του ΚΟΤ, υπολογίζεται ότι εκτός του ευνοικού οικιακού τιμολογίου θα βρεθούν κοντά στους 100.000 καταναλωτές.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

table.tableizer-table {
font-size: 11px;
border: 1px solid #CCC;
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
}
.tableizer-table td {
padding: 4px;
margin: 3px;
border: 1px solid #CCC;
}
.tableizer-table th {
background-color: #FFFFFF;
}

1 άτομο9.000 ευρώ
μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι13.500 ευρώ
μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος15.750 ευρώ
μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί18.000 ευρώ
μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος20.250 ευρώ
μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικος ή 4 ενήλικοι22.500 ευρώ

Η υποβολή αιτήσεων στο νέο σύστημα θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2018, και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι τις 30 Απριλίου, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο καινούργιο ΚΟΤ. Από εκεί και μετά το νέο ΚΟΤ θα ισχύει ως έχει.

Οι περισσότερο ωφελημένοι

Σίγουρα οι περισσότερο ωφελημένοι είναι οι σημερινοί (200.000) όσο και οι αυριανοί δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης». Σε αυτούς το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 7,5 σεντς /κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου αναφοράς που ισχύει για την πλειοψηφία της αγοράς (γύρω στα 13 σεντς /κιλοβατώρα). Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 5 λεπτά / κιλοβατώρα. Παράλληλα θα απαλλάσσονται και από τις χρεώσεις χρήσης δικτύου και διανομής. Στο σύνολο του τιμολογίου προκύπτει σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ενέργειας έκπτωση κοντά στο 70%.

Αυτή είναι και η μια από τις δύο κατηγορίες του νέου ΚΟΤ. Η δεύτερη αφορά όσους πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος. Σ’ αυτή την κατηγορία, το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 4,5 σεντς / κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού πάντα σκέλους του τιμολογίου αναφοράς (δηλαδή επί των 13 σεντς /κιλοβατώρα). Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 8,5 λεπτά / κιλοβατώρα. Εδώ η έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου διαμορφώνεται στο 35%.

Ηδη, όμως τους τελευταίους μήνες είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε οι ιδιώτες πάροχοι παρέχουν μεσοσταθμικές εκπτώσεις ύψους 30%-32% στους πελάτες τους, ποσοστό που έχει πλησιάσει και η ΔΕΗ. Στην πράξη, επομένως το όφελος γι’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία του νέου ΚΟΤ, δεν θα είναι παρά της τάξης του 3%-4%.

Ποιοι χάνουν

Αυτοί που χάνουν είναι, όπως είπαμε, όσοι υπερβαίνουν τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στόχος όπως λέει η κυβέρνηση είναι να αποκλειστούν περιπτώσεις όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και γι’ αυτό έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ. Στον αντίποδα βέβαια, μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ακόμη και αν κάποιος διαθέτει ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, αυτά μπορεί να μην του αποφέρουν το παραμικρό έσοδο, εφόσον είναι ξενοίκιαστα. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει καθώς ο ιδιοκτήτης τους επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ.

Στο εξής τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, λαμβάνουν υπόψιν τα εισοδήματα και την περιουσία όλων των ατόμων που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Αποκλείονται έτσι περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (πχ συνταξιούχος), ενώ στο ίδιο σπίτι διαμένουν άλλοι δύο ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

Στους χαμένους είναι και αρκετοί πολύτεκνοι. Έως σήμερα τα άτομα αυτής της κατηγορίας ήταν δικαιούχοι ΚΟΤ ανεξάρτητα της εισοδηματικής και περιουσιακής τους κατάστασης. Στο εξής, το σημερινό τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ καταργείται, και θα ισχύει για την συγκεκριμένη κατηγορία ό,τι ακριβώς και για τους άλλους δικαιούχους ΚΟΤ.

Τα όρια 4μηνιαίας κατανάλωσης για τους δικαιούχους ΚΟΤ

table.tableizer-table {
font-size: 11px;
border: 1px solid #CCC;
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
}
.tableizer-table td {
padding: 4px;
margin: 3px;
border: 1px solid #CCC;
}
.tableizer-table th {
background-color: #FFFFFF;
}

1 άτομο1.400 kWh
μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι1.500 kWh
μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος1.600 kWh
μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί1.700 kWh
μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος1.800 kWh
μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικος ή 4 ενήλικοι2.000 kWh

Γιώργος Φιντικάκης

in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024