Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ζεσταίνεται» σιγά-σιγά η αγορά ενόψει των Χριστουγέννων

«Ζεσταίνεται» σιγά-σιγά η αγορά ενόψει των Χριστουγέννων

Τις «μηχανές» τους ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων έχουν ζεστάνει για τα καλά οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις, αναμένοντας το μεγάλο κύμα των καταναλωτών. Με τα καταστήματα να είναι ανοικτά και αυτή την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου οι έμποροι περιμένουν να κάνουν και οι ίδιοι Χριστούγεννα.

Τις «μηχανές» τους ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων έχουν ζεστάνει για τα καλά οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις, αναμένοντας το μεγάλο κύμα των καταναλωτών. Με τα καταστήματα να είναι ανοικτά και αυτή την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου οι έμποροι περιμένουν να κάνουν και οι ίδιοι Χριστούγεννα.

Μάλιστα, με στόχο να προσελκύσουν τους καταναλωτές οι οποίοι αυτές τις ημέρες κατευθύνονται κυρίως σε μεγάλα εμπορικά κέντρα σε πολλές τοπικές αγορές, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, οι εμπορικοί σύλλογοι έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις, ενώ πολλές είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν ακόμα και προσφορές.

Αυξημένη η κίνηση στην αγορά τροφίμων

Την ίδια ώρα, στην αγορά τροφίμων το θερμόμετρο έχει ανέβει, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των αγορών γίνεται στις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη οργανώσει τις προσφορές τους σε είδη που καταναλώνονται στο γιορτινό τραπέζι.

Υπολογίζεται ότι στο διάστημα των γιορτών ο τζίρος στην αγορά τροφίμων φτάνει τα 1,3 – 1,5 δις ευρώ, ενώ στο σύνολο του λιανεμπορίου το Δεκέμβριο ο συνολικός τζίρος της αγοράς φτάνει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις καταναλωτικών οργανώσεων αλλά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι τιμές στην αγορά των τροφίμων δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές με πέρσι, ενώ υπάρχει μεγάλη ψαλίδα τιμών που απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.

Έτσι από τα μέχρι τώρα στοιχεία, χωρίς εκπλήξεις και στα ίδια με τα περσινά επίπεδα οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην αγορά νωπές γαλοπούλες, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 5,5 ευρώ το κιλό έως 7 ευρώ το κιλό και για τις κατεψυγμένες από 3,30 3υρω το κιλό έως 4,7 ευρώ το κιλό.

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και η τιμή των αμνοεριφίων αλλά και του χοιρινού. Συγκεκριμένα, οι τιμές των αμνοεριφίων κυμαίνονται από 7,5 ευρώ έως 9 ευρώ, ενώ για το χοιρινό από 3,60 έως 5 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες κυμαίνονται από 7 έως και 15 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εκτιμάται στα 149,02 ευρώ, μειωμένο κατά 1,29% σε σχέση με πέρσι.

Tην ίδια στιγμή και ενώ οι τιμές στην αγορά, οι παραδοσιακοί κρεοπώλες ζητούν περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης παράνομων ελληνοποιήσεων.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με θέμα την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει εορτών, διατύπωσαν ερωτηματικά και αναφορικά με την πολιτική τιμών που ακολουθούν ορισμένες αλυσίδες πουλώντας όπως οι ίδιοι σημειώνουν σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους από αυτές που αγοράζουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Σημειώνεται ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9:00 πμ έως τις 21:00 μμ και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου έως τις 20:00μμ οι μεγάλες αλυσίδες και έως τις 18:00 τα μικρά καταστήματα, ενώ την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως και τις 20:00μμ. οι μεγάλες αλυσίδες και έως τις 18:00 τα μικρά καταστήματα.

Τα κρεοπωλεία της Αττικής θα είναι ανοικτά έως και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου από τις 7:30 πμ έως και τις 21:00μμ και την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου από τις 10:00πμ έως και τις 17:00μμ.

Την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά και από την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου επανέρχεται το εορταστικό ωράριο.

Σκούφου Δήμητρα

in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024