Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Υπάρχουν» στα αλήθεια οι 53+ και τι επιδιώκουν σήμερα;

«Υπάρχουν» στα αλήθεια οι 53+ και τι επιδιώκουν σήμερα;

Εντονη κινητικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, με συνεχείς παρασκηνιακές συζητήσεις αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών, εν είδει προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.

Εντονη κινητικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, με συνεχείς παρασκηνιακές συζητήσεις αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών, εν είδει προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.

Τον κεντρικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία έχει αναλάβει ο Νίκος Φίλης, ένα από τα πρόσωπα με μακρά θητεία στο κομματικό παρασκήνιο, με καλή γνώση προσώπων, πραγμάτων και συσχετισμών.

Τους τελευταίους μήνες, χωρίς να είναι επισήμως ενταγμένος σε κάποια κομματική τάση, έχει συμπορευτεί με την λεγόμενη ομάδα 53+.

Όμως αυτό που έχει πλέον αναδειχθεί, είναι ότι η ομάδα έχει πάψει να είναι αυτή που πολλοί νόμιζαν. Από την στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε, λίγο προτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση, ουδέποτε ήταν μία συντεταγμένη κομματική φράξια και σε καμία περίπτωση δεν συγκροτούσε έναν αντιπολιτευόμενο πόλο προς την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, στα πρότυπα του Αριστερού Ρεύματος ή μετέπειτα της Αριστερής Πλατφόρμας.

Υπήρχε δε και το μείζον παράδοξο: άτυπος επικεφαλής των 53+ να θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο εφαρμοστής της πολιτικής την οποία η ομάδα κατήγγειλε.

Πλέον, στο εσωκομματικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να παγιώνεται η αντίληψη την οποία κάποιοι είχαν εξ αρχής επισημάνει. Οι 53+ στην ουσία δεν είναι παρά μία ομάδα που περισσότερο λειτουργεί ως ομπρέλα προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων και λιγότερο ως εσωκομματική αντιπολίτευση. Αλλωστε οι «εκπρόσωποί» τους στην Βουλή ουδέποτε καταψήφισαν κάποιο νομοσχέδιο ή διάταξη, την οποία στα κείμενά τους κατήγγειλαν.

Σήμερα, η επαναδραστηριοποίηση των 53+ έπειτα από κάποιους μήνες, φανερώνει κατά πολλούς μάλλον μία αγωνία: για την καθοδική περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την απώλεια της εξουσίας, για την ταύτιση με τον Πάνο Καμμένο και ό,τι όλα αυτά μπορεί να σημάνουν στο μετεκλογικό τοπίο. Ξεκινώντας από την απώλεια βουλευτικών εδρών και φτάνοντας στον κίνδυνο της σταδιακής επιστροφής και παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά.

Το γεγονός ότι η ομάδα δεν λειτουργεί ως συγκροτημένος πόλος φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο εναλλάσσονται οι ρόλοι. Ο δήθεν επικεφαλής Ευκλ. Τσακαλώτος επιβεβαιώνει με την στάση και τις τοποθετήσεις του ότι περισσότερο τον ενδιαφέρει η εφαρμογή του Μνημονίου και λιγότερο ο μαρξισμός, τον οποίο συχνά επικαλείται και πάντως φαίνεται πως έχει λάβει τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την εξόντωση της μεσαίας τάξης και την επιμελή μελέτη και εφαρμογή του μνημονίου.

Νέος άτυπος επικεφαλής φαίνεται να είναι ο Νίκος Φίλης, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες διατυπώνει την μία «προειδοποίηση» μετά την άλλη και επιμένει σε μία αριστερή διόρθωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο έως και απίθανο να συμβεί όσο το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Γνωρίζει όμως επίσης πολύ καλά, ότι μόνο αυτή η ρητορική μπορεί να διεκδικήσει σταυρούς και επανεκλογή για τον ίδιο και όσους από τους συντρόφους του κατορθώσουν να βρεθούν στην επόμενη Βουλή.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024