Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Να σταματήσουν τα Σκόπια την αλυτρωτική ρητορική

Τσίπρας: Να σταματήσουν τα Σκόπια την αλυτρωτική ρητορική

«Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάννης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας. Υπογράμμισε ότι μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από τα προγράμματα στήριξης το 2018 ενώ κάλεσε τα Σκόπια να σταματήσουν την αλυτρωτική ρητορική.

«Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές
δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάννης, μπορούμε να
ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς
συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας. Υπογράμμισε ότι μετά
από 8 χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από τα προγράμματα στήριξης το
2018 ενώ κάλεσε τα Σκόπια να σταματήσουν την αλυτρωτική ρητορική.

«Έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των βαλκανίων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία, πρόσθεσε, μας δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων.

Πρέπει το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι -και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, στο Βελιγράδι για να προσθέσει.

«Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τα Σκόπια

Θα ήθελα να μιλήσω, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με γείτονές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα Σκόπια. Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος».

Αν σταματήσει μια, πρόσθεσε, αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχτεί μια λύση στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες. «Σε αυτή την προοπτική, βεβαίως, εγώ πρώτος θα είμαι που θα σπεύσω, ώστε η Ελλάδα να εγγυηθεί την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από προγράμματα στήριξης το 2018»

«Για την Ελλάδα, πράγματι το 2018 είναι ένα έτος κρίσιμο, ένα έτος καμπής, διότι μετά από σχεδόν οκτώ πλέον χρόνια, τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από προγράμματα στήριξης. Δηλαδή, θα έχει την οικονομική αυτοδυναμία να στηρίζει με τις δικές της δυνάμεις τις ανάγκες της. Έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι μπορεί το 2018 να είναι ένα έτος θετικών εξελίξεων στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη, ούτως ή άλλως, συζητά για το πώς θα αναβαθμίσει το θεσμικό της πλαίσιο, πώς θα διορθώσει τις ατέλειες και τις αδυναμίες της τώρα που βρίσκεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κρίση, ώστε να είναι ακόμη πιο ισχυρή, αν στο μέλλον αντιμετωπίσουμε και άλλες κρίσεις οικονομικής φύσης για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ένα έτος ορόσημο, θετικό ορόσημο, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως για τη Σερβία» τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024