Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η χαμένη ευκαιρία στο Προεδρικό Μέγαρο - Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η χαμένη ευκαιρία στο Προεδρικό Μέγαρο – Το παρασκήνιο της συνάντησης

Ηταν ίσως μία από τις πιο δύσκολες (και εθνικά επώδυνες) στιγμές της ιστορίας μας όταν άκουγες και έβλεπες έναν έξαλλο Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ανάμεσα στην τουρκική και ελληνική σημαία να θέλει να δείξει ποιο είναι το αφεντικό ανάμεσα στις δύο χώρες και στην περιοχή. Ούτε καν κοίταζε τον συνομιλητή του που ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος που και αυτός και όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα των επίσημων δηλώσεων στο Προεδρικό αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη (για την χώρα μας) τροπή που πήρε η συζήτηση ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Ηταν ίσως μία από τις πιο δύσκολες (και εθνικά επώδυνες) στιγμές της ιστορίας μας όταν άκουγες και έβλεπες έναν έξαλλο Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ανάμεσα στην τουρκική και ελληνική σημαία να θέλει να δείξει ποιο είναι το αφεντικό ανάμεσα στις δύο χώρες και στην περιοχή. Ούτε καν κοίταζε τον συνομιλητή του που ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος που και αυτός και όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα των επίσημων δηλώσεων στο Προεδρικό αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη (για την χώρα μας) τροπή που πήρε η συζήτηση ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος άκουγε τα όσα έλεγε στην πρωτολογία του ο κ. Παυλόπουλος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε μπροστά του έναν κόκκινο φάκελο, έβγαζε κάθε λίγο και λιγάκι ένα μπλοκάκι και σημείωνε ορισμένες παρατηρήσεις, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόταν στη Συνθήκη της Λωζάνης και πώς αυτή δεν πρέπει να αναθεωρηθεί.

Εν συνεχεία του πέρασαν και δεύτερο σημείωμα (ή σκονάκι) με το κατά κεφαλήν εισόδημα της μουσαλμανικής μειονότητας στη Θράκη, που είναι, όπως του έγραψαν, πολύ λιγότερο από το κατά κεφαλήν εισόδημα των υπολοίπων Ελλήνων. Ο κ. Ερντογάν διάβασε τα ραβασάκια, τα αποστήθιζε και εν συνεχεία τα τοποθετούσε σ΄ένα τραπεζάκι με λουλούδια που είχε μπροστά του. Και βεβαίως όταν ήρθε η ώρα τα χρησιμοποίησε καταλλήλως…

Και ο δικός μας Πρόεδρος, θα αναρωτηθείτε; Καθόταν στην άκρη του καναπέ, αιφνιδιασμένος και αμήχανος ακούγοντας προσεκτικά τι έλεγε ο μεταφραστής χωρίς και αυτός να κοιτάζει τον Ερντογάν. Σε κάποια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς του έδωσε και αυτός ένα σημείωμα, μιμούμενος προφανώς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών που εφοδίαζε κάθε λίγο και λιγάκι τον Πρόεδρό του.

Επί 45 λεπτά διήρκησε η λογομαχία ανάμεσα στους δύο προέδρους με αιχμή τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Σε΄όλη τη διάρκεια οι 18 τούρκοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Προεδρικό Μέγαρο επικοινωνούσαν με τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά τους συνεργεία και μετέδιδαν την «ένταση», όπως την χαρακτήρισαν στην αρχή και τον «καβγά» εν συνεχεία, που σημειώθηκε μέσα στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού (εκεί όπου είχε υποδεχτεί τους Ομπάμα και Μακρόν) ανάμεσα στους Ερτνογάν και Παυλόπουλο.

Κανείς από την ελληνική πλευρά δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από τον Ερντογάν. Ενας πρωτοκλασάτος υπουργός μάλιστα που βρισκόταν στην αίθουσα έδειχνε και αυτός οργισμένος ακούγοντας τον Ερντογάν να κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και για όσα έλεγε για το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης που για να διευκολύνει την πατριαρχική πλευρά, ο Ερντογάν είπε ότι έδωσε την υπηκόητα σε 17 ιεράρχες. Ακουγε στην αρχή σιωπηλός και εν συνεχεία ξέσπασε και είπε: «Καλυτερα να μην ερχόταν».

Φαινόταν ότι είχε είχε βγει εκτός εαυτού ο Τούρκος Πρόεδρος (ή ήθελε να φανεί έτσι) παραβιάζοντας κάθε παράγραφο του κατά τα άλλα αυστηρού πρωτοκόλλου (που προβλέπει λόγια αβρότητας και προσυνεννόησης στις επίσημες αυτές πρσφωνήσεις και αντιφωνήσεις».

Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Πρ. Παυλόπουλου ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη» και ότι «δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση» και κυρίως ότι «καλύπτει πλήρως τα ζητήματα», ο Τούρκος Πρόεδρος ξεδίπλωσε μέσα στο Προεδρικό και σε απευθείας σύνδεση με ελληνικά και τουρκικά κανάλια όλο το πακέτο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα.

Ζήτησε επιτακτικά την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, επιχειρηματολόγησε για αρκετή ώρα για το λόγο που θα πρέπει να λέγεται τουρκική και όχι μουσουλμανική η μειονότητα της Θράκης και στο τέλος (όπως το κερασάκι στην τούρτα) έθεσε και θέμα Αιγαίου. Επανέλαβε μάλιστα μια παλιά παρατήρηση που έκανε προκαλώντας (τότε) την οργή των Ελλήνων ότι «αν φωνάξει κάποιος από τα παράλια των ελληνικών νησιών θα ακουστεί απέναντι».

Οι προκλήσεις ήταν συνεχείς και χωρίς να το προβλέπει το πρωτόκολλο ο Πρ. Παυλόπουλος θέλησε να απαντήσει. Αφού είπε ότι δεν είναι… εκτελεστικός πρόεδρος, επικαλέστηκε την ιδιότητα του καθηγητή (και του πρώην υπουργού και τη συνεργασία που είχε με τον Νίκο Κοτζιά), λέγοντας ότι μίλησε για ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάνης κάνοντας τα πράγματα δυσκολότερα, αφού ο Ερντογάν του είπε ότι δεν είναι καθηγητής, αλλά τα θέματα αυτά τα έχει διαβάσει καλά και τα γνωρίζει.

Και μετά απ΄όλα αυτά εμφανίστηκαν τα γκαρσόνια του Προεδρικού και πρόσφεραν τσαγάκι σε ασημένια τσαγιέρα στον Τούρκο Πρόεδρο και χυμό πορτοκάλι στα μέλη της συνοδείας του.

Και κάτι ακόμα. Στις διευρυμένες συνομιλίες που υπήρξαν αργότερα πήρε μέρος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης και όχι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Ορισμένοι είπαν ότι αυτό ζήτησαν οι τούρκοι.

Νίκος Χασαπόπουλος

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024