Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η φυσικοθεραπεία μέσο εξοικονόμησης πόρων για το ΕΣΥ

Η φυσικοθεραπεία μέσο εξοικονόμησης πόρων για το ΕΣΥ

Σημαντική εξοικονόμηση πόρων και αναβάθμιση του Δημόσιου Σύστημα Υγείας μπορούν να προσφέρουν οι φυσικοθεραπευτές, όπως δείχνουν παραδείγματα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης «προϋπόθεση είναι το υπουργείο Υγείας να πειστεί για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του φυσικοθεραπευτή».

Σημαντική εξοικονόμηση πόρων και αναβάθμιση του Δημόσιου Σύστημα Υγείας μπορούν να προσφέρουν οι φυσικοθεραπευτές, όπως δείχνουν παραδείγματα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης «προϋπόθεση είναι το υπουργείο Υγείας να πειστεί για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του φυσικοθεραπευτή».

Με αφορμή το 27ο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (24-25 Νοεμβρίου, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), με θέμα «Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη, μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση», ο κ. Λυμπερίδη ανέφερε το παράδειγμα του Ηνωμενου Βασιλείου όπου το 2018 θα αυξηθούν οι φυσικοθεραπευτές στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να έρχονται εκείνοι πρώτοι σε επαφή με ασθενείς που εμφανίζουν μυοσκελετικά προβλήματα και όχι ο γιατρός. Η πολιτική εφαρμογή του απέδειξε την αξία του μέτρου στην αποσυμφόρηση του συστήματος και στην εξοικονόμηση πόρων και επελέγη ως μόνιμη παρέμβαση στο σύστημα Υγείας. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν και στο ελληνικό σύστημα Υγείας, καθώς οι φυσικοθεραπευτές είναι υψηλού επιπέδου και μπορούν να αποτελέσουν τον προπομπό του συστήματος σε μία σειρά από προβλήματα Υγείας. Η εμπειρία δείχνει πως η επένδυση στη Φυσικοθεραπεία ωφελεί σοβαρά τα συστήματα Υγείας», τόνισε.

Όπως εξήγησε η Β’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, Έσθερ-Μαίρη Ντ’ Άρσι, στην Ιρλανδία υπήρχαν λίστες αναμονής για ρευματολόγος και ορθοπεδικούς, αλλά με τη συνδρομή των φυσικοθεραπευτών μέσα σε 18 μήνες κατάφεραν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ασθενών. Αντίστοιχα στη Σκωτία, η υλοποίηση ενός προγράμματος πρόληψης των πτώσεων με επικεφαλής φυσικοθεραπευτές, οδήγησε σε 32% μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία από πτώσεις στο σπίτι, 27% από πτώσεις σε γηροκομεία και 40% από πτώσεις στο δρόμο.

Σε πολλά κράτη, η φυσικοθεραπεία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους ασθενείς σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων. Έχει αποδειχθεί πως επενδύοντας στη φυσικοθεραπεία κερδίζουν τα εθνικά συστήματα Υγείας, καθώς δαπανούν πολύ λιγότερους πόρους για άλλες παροχές υγείας.

Οι φυσικοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες για την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της μέγιστης κίνησης και της λειτουργικής ικανότητας, για όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών σε περιπτώσεις που η κίνηση και η λειτουργικότητα απειλούνται από τη γήρανση, από τραυματισμό, από πόνο, από ασθένειες, από διαταραχές, από ειδικές καταστάσεις ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τα τελευταία χρόνια, έχει διευρυνθεί και στην Ελλάδα το πεδίο δράσης των φυσικοθεραπευτών, με ανερχόμενο τον τομέα της Παρηγορητικής Θεραπείας. Αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΦ, «μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην Ελλάδα στον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στην πρόληψη, όπως η πρόληψη πτώσεων σε ηλικιωμένους, η πρόληψη κακώσεων σπονδυλικής στήλης σε χώρους εργασίας, η πρόληψη εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη».

Κατά τον κ. Λυμπερίδη, ο φυσικοθεραπευτής έχει πολλά να προσφέρει σε τομείς που γνωρίζει πολύ καλά και ο ΠΣΦ έχει προωθήσει την γνώση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων ασθενών, με τα οκτώ επιστημονικά τμήματα που λειτουργεί. «Προϋπόθεση είναι το υπουργείο Υγείας να πειστεί για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του φυσικοθεραπευτή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως θα πρέπει αντιστοίχως να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων για φυσικοθεραπείες. Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, ο προϋπολογισμός είναι μεν στα 70 εκατομμύρια ευρώ «από 62 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η δαπάνη για φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα προ τριετίας, αλλά και πάλι δεν αρκεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΣΦ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στην οποία θα συμμετέχει το προεδρείο του ΠΣΦ και η εκτελεστική επιτροπή την Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας παρουσία των κ.κ. Σαρα Μπαζιν και Ρολαντ Κραπς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024