Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Tζιχαντιστές του ΙΚ αποσύρθηκαν από τη Ράκα πριν αυτή καταληφθεί

Tζιχαντιστές του ΙΚ αποσύρθηκαν από τη Ράκα πριν αυτή καταληφθεί

Ο κουρδοαραβικός συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ επέτρεψε σε περίπου 250 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και σε 3.500 μέλη των οικογενειών τους να φύγουν από τη Ράκα, τις παραμονές της κατάληψης της πόλης, όπως υποστηρίζει το BBC.

Ο κουρδοαραβικός συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ επέτρεψε σε περίπου 250 τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους και σε 3.500 μέλη των οικογενειών τους να φύγουν από τη Ράκα, τις παραμονές της κατάληψης της πόλης, όπως υποστηρίζει το BBC.

Την περασμένη Πέμπτη, η Μόνιμη Αποστολή της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι έστειλε επιστολές με τις οποίες υποστήριζε ότι ο συνασπισμός διασφάλισε την απόσυρση των μαχητών του ΙΚ από τη Ράκα και το Ντέιρ αλ Ζορ.

Σύμφωνα με το BBC οι SDF προσέλαβαν οδηγούς για να οδηγήσουν τα οχήματα που θα μετέφεραν εκατοντάδες οικογένειες εκτοπισμένων από τις μάχες σε έναν καταυλισμό. Μεταξύ των οδηγών ήταν και ο Άμπου Φάουζι ο οποίος μίλησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι οδηγοί μετέφεραν περίπου 4.000 ανθρώπους έξω από τη Ράκα, με μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και περισσότερα από 100 άλλα οχήματα του ίδιου του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και ξένοι μισθοφόροι από το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, την Τουρκία και την Υεμένη, πήραν από την πόλη ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν, κυρίως όπλα και πυρομαχικά.

Η συμφωνία με την οποία επετράπη στους μαχητές του ΙΚ να αποσυρθούν από την πόλη επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση ντόπιων αξιωματούχων. Εκείνη την περίοδο οι εκπρόσωποι του διεθνούς συνασπισμού και των SDF δεν είχαν παραδεχτεί ότι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Τον Οκτώβριο, ο διεθνής συνασπισμός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τη Ράκα από τους τζιχαντιστές. Αμέσως μετά, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο επίσημη κυβερνητική πηγή, ότι η Δαμασκός θα εξακολουθήσει να θεωρεί τη Ράκα κατεχόμενη πόλη, μέχρι να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024