Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποια αλλαγή εξετάζουν για τους πλειστηριασμούς

Ποια αλλαγή εξετάζουν για τους πλειστηριασμούς

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Την ώρα που πιέσεις των δανειστών για άμεση έναρξη είναι έντονες υπάρχουν σκέψεις το πρώτο διάστημα να μην πραγματοποιούνται τρεις αλλά μια φορά την εβδομάδα.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Την ώρα που πιέσεις των δανειστών για άμεση έναρξη είναι έντονες υπάρχουν σκέψεις το πρώτο διάστημα να μην πραγματοποιούνται τρεις αλλά μια φορά την εβδομάδα.

Η ημερομηνία παραμένει ως έχει. Στις 29 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν όπως έχει θεσμοθετηθεί και προγραμματιστεί μετά το τελεσίγραφο των δανειστών. Το θέμα κρύβει δυσκολίες και σε διαπραγματευτικό, αλλά και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο καθώς το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τη «χρυσή τομή» για τη συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί τους δανειστές αλλά δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει κανονικά και το κράτος θα μπορέσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια και στα δικαστήρια και στους συμβολαιογράφους, ώστε να προχωρήσουν κανονικά τις διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι διαδικασίες αφορούν τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και όχι τον πολύ κόσμο. Επιπροσθέτως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα σχετίζονται με ακίνητα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ ύστερα από την… άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά από το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» και έτσι να βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον αναμένουν εκκίνηση της διαδικασίας μέσα στο Νοέμβριο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ενισχύονται τα σενάρια περί ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μια φορά την εβδομάδα ζητούν οι συμβολαιογράφοι

Οι συμβολαιογράφοι αναμένουν πλέον τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με το σύλλογο συμβολαιογράφων.

Γύρω στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να κριθεί αν θα συνεχιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς. Στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης θα ενημερωθεί το Σώμα για τα νέα δεδομένα και θα υπάρξει αίτημα αναστολής της αποχής.

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα γραφεία τους. Οι ίδιοι ζητούν -μεταξύ άλλων- την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα, σε μία βάρδια.

Α.Π

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024