Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αβραμίδης για προσφυγικό: «Σαν να βάζεις φράγμα σε ρυάκι...»

Αβραμίδης για προσφυγικό: «Σαν να βάζεις φράγμα σε ρυάκι…»

Φωτογραφίες από την προσφυγική κρίση, μεταξύ αυτών και εκείνη, για την οποία βραβεύτηκε με το Pulitzer παρουσίασε ο φωτογράφος Αλέξανδρος Αβραμίδης, ενώ μίλησε για εκείνες τις στιγμές και για το πώς τις βίωσε. Περιέγραψε τις ημέρες που οι συνοριακές δυνάμεις της FYROM μπλόκαραν τις ροές των προσφύγων στο ύψος της Ειδομένης. «Αφού γίνεται το stop, παρατάσσονται τα ΜΑΤ, δεν αφήνουν κανένα να περάσει και επί τρεις μέρες ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται. Έμοιαζε, σα να βάζεις σε ένα ρυάκι, ένα φράγμα και ο κόσμος να έρχεται και να επεκτείνεται όλο και πιο πολύ».

Φωτογραφίες από την προσφυγική κρίση, μεταξύ αυτών και εκείνη, για την οποία βραβεύτηκε με το Pulitzer παρουσίασε ο βραβευμένος με την κορυφαία διάκριση, για την κάλυψη της προσφυγής κρίσης, φωτογράφος, Αλέξανδρος Αβραμίδης, ενώ μίλησε για εκείνες τις στιγμές και για το πώς ο ίδιος τις βίωσε και τις απαθανάτισε στο φακό.

Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης περιέγραψε τις ημέρες που οι συνοριακές δυνάμεις της FYROM μπλόκαραν τις ροές των προσφύγων στα σύνορα, στο ύψος της Ειδομένης, απαγορεύοντας τη διέλευση, γεγονός που δημιούργησε τη γνωστή εκρηκτική κατάσταση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό από την ελληνική πλευρά και η οποία αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες του.

«Από την Ευρώπη, ένα περίεργο πράγμα, από τη μια, το συζητούσε, από την άλλη προσπαθούσε σιγά – σιγά να περιορίσει το φαινόμενο» είπε ο βραβευμένος φωτογράφος.

«Αυτές οι εικόνες είναι κοντά στις 20 Αυγούστου, όπου ενώ το προηγούμενο διάστημα περνούσε ο κόσμος, άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται και οι ροές, ξαφνικά για πρώτη φορά γίνεται το πρώτο STOP» συνέχισε ο Αλέξανδρος Αβραμίδης και πρόσθεσε:

«Ήταν ένα συγκλονιστικό πράγμα. Σίγουρα, ήταν ένα συγκλονιστικό πράγμα, να το βλέπεις, να έρχεται ο κόσμος, ταλαιπωρημένος, από τις κακουχίες. Αφού γίνεται το stop, παρατάσσονται τα ΜΑΤ, δεν αφήνουν κανένα να περάσει και επί τρεις μέρες ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται. Έμοιαζε, σα να βάζεις σε ένα ρυάκι, ένα φράγμα και ο κόσμος να έρχεται και να επεκτείνεται όλο και πιο πολύ, να καταλαμβάνει όλο και περισσότερη έκταση, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, τότε δεν υπήρχαν ούτε καντίνες, ούτε τίποτε, μόνο χωράφια».

Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φωτογραφία που κέρδισε τη διάκριση.

«Μετά από τις τρεις μέρες έγινε το μεγάλο μπαμ, ο κόσμος αγανάκτησε, έπεσε και η βροχή και ο κόσμος άρχιζε να περνάει τα σύνορα. Ήμασταν οκτώ φωτογράφοι, δεκαεπτά εικόνες, αυτή η εικόνα που πήρε το Pulitzer ήταν η δική μου συμμετοχή…»

«Την επόμενη μέρα, πάλι καπνογόνα, δακρυγόνα, είχαμε τις εικόνες των ανθρώπων που προσπαθούσαν να περάσουν …συνωστίζονταν …»

Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης μίλησε για το έργο του με θέμα το προσφυγικό, αλλά και για το βραβείο Pulitzer, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η παγκόσμια κοινότητα φωτογράφων PWS σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Η ομιλία εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων συνεδρίου της PWS (Second Half PWS Convention 2017).

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024