Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας χρόνος Τραμπ με σκάνδαλα, προκλήσεις και tweets

Ένας χρόνος Τραμπ με σκάνδαλα, προκλήσεις και tweets

Ένας χρόνος από την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών συμπληρώνεται σήμερα και όπως σχολιάζουν τα εγχώρια Μέσα που επιχειρούν τον απολογισμό της θητείας του στην προεδρία, μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας χρόνος από την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών συμπληρώνεται σήμερα και όπως σχολιάζουν τα εγχώρια Μέσα που επιχειρούν τον απολογισμό της θητείας του στην προεδρία, μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας χρόνος γεμάτος ευτράπελα, πολιτικές αναταράξεις, σκάνδαλα, πλείστες «παραιτήσεις», προκλητικές δηλώσεις, οργισμένα tweets, και πόλεμος με τα «συστημικά» Μέσα Ενημέρωσης, συνοψίζουν αυτό που οι New York Times χαρακτηρίζουν σε σχετικό άρθρο γνώμης ως τα «γενέθλια της Αποκάλυψης» για τη χώρα.

Και μπορεί ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ντόναλτ Τραμπ να πέτυχε κάποια θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όμως οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε να υλοποιήσει ως πρόεδρος έχουν βαλτώσει στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος τα έχει βρει δύσκολα στο Κογκρέσο βρίσκοντας συχνά πυκνά απένατνί του μέλη από το ίδιο του το κόμμα.

Το Obamacare

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η αδυναμία του να καταργήσει το πρόγραμμα πρόσβασης για εκατομμύρια Αμερικανούς στη δημόσια υγεία. Έπειτα από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο να δώσουν τέλος στο Obamacare, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή μέσω σχετικού διατάγματος, που απορυθμίζει μερικώς το σημαντικότερο νομοθέτημα του προκατόχου του.

Οι μετανάστες

Ως ήττα του Τραμπ καταγράφεται και η μεταρρύθμιση για τους μετανάστες που από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ήταν ψηλά στην ατζέντα. Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε για το πρόγραμμα εισδοχής μεταναστών και για την απαγόρευση εισόδου πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, πάγωσε από την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία ακύρωσε μια από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Και το …κλίμα

Αποτυχία του Τραμπ καταλογίζεται και η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για το Κλίμα (που έχει στόχο τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέσω της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) η οποία προκάλεσε παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων, με τους ηγέτες να καταδικάζουν ο ένας μετά τον άλλο την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Russia-gate ή η αρχή του τέλους

Ωστόσο, ο ένας χρόνος διακυβέρνησης Τραμπ έχει στιγματιστεί κυρίως από τις αποκαλύψεις περί της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. Προσφάτως οι επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάνφορντ και Ρικ Γκέιτς παραδόθηκαν αυτοβούλως στις αρχές, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας του FBI, ενώ ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, αναφορικά με τη φερόμενη σχέση του Τραμπ με τη Ρωσία.

Εγχώριοι αναλυτές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά το Watergate που προκάλεσε την πτώση του Ρίτσαρντ Νίξον και το οποίο μπορεί να κλονίσει ανεπανόρθωτα τον Ντόναλτ Τραμπ, οδηγώντας τον ακόμη και σε έξοδο.

Και οι παραιτήσεις …δίχως τέλος

Οι καρατομήσεις με συνοπτικές διαδικασίες που στην πλειονότητά τους «βαπτίστηκαν» ως παραιτήσεις ή απομακρύνσεις δεν έχουν τελειωμό, αλλά ούτε και προηγούμενο στην Ουάσιγκτον. Αρχής γενομένης από την απομάκρυνση της υπηρεσιακής Υπουργού Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς, μόλις δεκαπέντε μέρες μετά την ορκωμοσία, την «παραίτηση» του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ Μαικλ Φλιν, την αιφνίδια απόλυση του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ που βρέθηκε μπλεγμένος για την υπόθεση των e-mail της Χίλαρι Κλίντον, ως την αποπομπή του στενού φίλου του και προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον αλλά και αυτή του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Σκαραμούτσι, δέκα μέρες αφότου είχε προσληφθεί στο πόστο του.

Δεν υπάρχει εβδομάδα που ο Τραμπ να μην παρουσιάζει στους Αμερικανούς από έναν καινούριο εχθρό -λένε παρατηρητές- προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι διαρκώς σε πόλεμο με όλους και για όλα.

Μαριλένα Γεραντώνη

Επιμέλεια γραφήματος: Παναγιώτης Γκανάς

in.gr

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024