Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός: Νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης

Ξανθός: Νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης

Με νομοθετική ρύθμιση θα καθοριστεί το πλαίσιο για τους ενδιαφερομενους επενδυτες ως προς την δημιουργία καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής, επεξεργασίας και διαθεσης φαρμακευτικής κανναβης στην Ελλάδα, ξεκαθαρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Με νομοθετική ρύθμιση θα καθοριστεί το πλαίσιο για τους ενδιαφερομενους επενδυτες ως προς την δημιουργία καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής, επεξεργασίας και διαθεσης φαρμακευτικής κανναβης στην Ελλάδα.

Αυτό ξεκαθαρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα για ενδοκυβερνητικούς τριγμούς με αφορμή τη φαρμακευτική κάνναβη είπε ότι με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει στη Βουλή «θα προβλέπει το ευνοϊκό κατά κάποιο τρόπο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη, ας πούμε, μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό».

Επανέλαβε ότι, σήμερα η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, που υπάρχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι εξασφαλισμένη, και είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας.

«Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να φέρουν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδοτηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα», διευκρίνισε.

Και πρόσθεσε ότι, «όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ, που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να γίνει εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες και να γίνει νόμιμα και να υπάρχει πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου και να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Υγείας αυτό που εκκρεμεί εθναι μια αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στο νόμο 4139/13, που να δίνει την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και λοιπά, κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Φυτών κάνναβης με στόχο της φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Αυτό εκκρεμεί.

Αυτό όμως είναι θέμα διυπουργικού συντονισμού και συμμετέχουν τέσσερα Υπουργεία, το Υγείας, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μαίρη Μπιμπή

in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024